Més enllà de la repressió de l'estat que colpeja dia rere dia la dissidència, és completament necessari parar atenció en les conseqüències personals i socials que comporta. Un dia t'abraces i comparteixes una intimitat amb qui consideres el teu amic, i al següent t'assabentes que és un policia nacional infiltrat, que t'ha estat utilitzant, i que no saps absolutament res d'ell. "Era un tros de pa", consideraven les companyes que havien compartit espais en els últims dos anys amb l'agent I.J.E.G, de 29 anys i que feia servir la falsa identitat de Marc Hernàndez Pon, tal com va destapar La Directa aquest dimarts. El talp ha estat descobert, s'han pogut documentar les passes que va seguir per arribar a espais com el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el sindicat d'habitatge Resistim al Gòtic o el Casal Popular Lina Òdena. Però, i ara què? On està? Aquesta és una de les principals preguntes que es fan les persones que estan intentant lidiar amb el fet de sentir-se traïdes, decebudes i enganyades, que no rendides, perquè com va dir dimecres mateix al Planta Baixa de TV3 la portaveu del SEPC, Marta Daviu, "si ens estudien i ens persegueixen és perquè estem fent bé la nostra feina". 

Qui s'ha fet dir durant més de dos anys Marc Hernàndez Pon va ser vist per últim cop el 23 de maig, quan va assistir a l'assemblea del grup que atura desnonaments Resistim al Gòtic. Dos dies més tard va començar a enviar evasives als grups on participava i va assegurar que havia tornat a Mallorca -d'on havia mentit que era- per un assumpte personal, com recull La Directa. El cert és que dia 28, I.J.E.G publicava al seu perfil personal d'Instagram una fotografia a una piscina d'uns apartaments turístics del municipi menorquí de Sant Lluís, prenent el sol i acompanyat del missatge "jaja", segons ha pogut comprovar ElNacional.cat. Aquesta fotografia publicada al seu perfil forma part d'un àlbum molt més extens on l'individu ha anat publicant fotografies en els últims mesos i anys, la majoria d'elles ubicades entre Menorca -lloc on és nascut i on ha viscut tota la infància i adolescència- i Madrid, on la majoria de les persones del seu entorn real pensaven que vivia. Què significa això? Durant aquests dos anys d'infiltració l'agent de la policia nacional ha tingut una triple vida. La primera i la falsa, assistint a Barcelona els dies marcats en què hi havia assemblees o actes com si fos un activista. La segona, la que feia creure a les persones properes: que vivia i treballava a Madrid i tornava a Menorca sempre que podia: els propers sabien que era Policia Nacional, però no era una qüestió que expliqués gaire. La tercera, la real: una vida a cavall entre Madrid, Menorca i Barcelona en la qual agafava trens i avions per assistir a assemblees fingint ser un activista d'aquests espais, un fet que amagava al seu entorn real, amb el que es reunia en paral·lel sempre que podia.

El policia nacional infiltrat en una acció de Batec
El policia nacional infiltrat en una acció de Batec / Twitter

La compra d'un pis

Però, com una persona de 29 anys pot acceptar viure d'aquesta manera? ElNacional.cat ha parlat amb el seu entorn real, el de Menorca. Els amics més propers tanquen files: ha fet una bona feina, és una mena d'heroi que mereix condecoracions per haver fet una missió per acabar amb l'independentisme. Altres no tan propers però sí coneguts reconeixen decepció i impotència, com també estupefacció i intenten entendre per quin motiu ha volgut seguir aquest camí: per avantatges econòmics? Per una millor posició dins del cos? El cert és que fa poc temps, segons ha pogut verificar aquest diari, s'ha comprat un pis de tres habitacions valorat en més de 200.000 euros a Maó, Menorca. 

Potser l'incentiu econòmic ha estat important en tot això, però el que és evident és la poca cura que el cos de la Policia Nacional li ha dedicat. Quan feia menys de 24 hores que La Directa havia destapat el cas, les xarxes s'omplien de dades de l'agent infiltrat: les seves fotografies han corregut arreu, les seves dades personals també, i fins i tot ja té una entrada a la Viquipèdia amb el seu nom real. Com pot ser que la Policia Nacional no s'hagi cuidat com cal de protegir les dades de l'infiltrat, tan poca importància li dona? Després d'aquesta situació, ell mateix s'ha encarregat d'eliminar personalment els seus perfils, tant els reals com els falsos. Una altra cosa que no deixa de sorprendre entre la societat menorquina és l'ocurrència del cos policial espanyol d'enviar una persona de Menorca a una ciutat com Barcelona, el principal municipi on estudien els joves de l'illa. I encara més sorprenent, fer-lo passar per mallorquí quan els parlars són diferents. El cert és que qualsevol persona hauria pogut topar amb ell en manifestacions i accions i haver-lo reconegut, sabent que és qualsevol cosa menys independentista i activista, ja que la seva trajectòria anticatalanista és sobradament coneguda. De fet, és una situació que ha passat: una testimoni de Menorca explica que un dia el va trobar i el va reconèixer en una de les activitats a les quals assistia amb el seu entorn activista, però aquest va negar la seva identitat real, primer assegurant que es deia Marc i després fent servir el nom del seu germà bessó, amb qui comparteix un gran parentesc.