El Parlament rebrà dimecres els exmembres de la Mesa condemnats pel TSJC per desobediència. El president de la cambra, Roger Torrent, ha proposat fer-los una recepció institucional i n'ha informat als grups durant la Mesa d'aquest dimarts.

Tot plegat, l'endemà que el TSJC hagi condemnat a 20 mesos d'inhabilitació els exmembres de la Mesa del Parlament Lluís Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó i Ramona Barrufet per haver desobeït el Tribunal Constitucional (TC) en haver tramitat l'any 2017 iniciatives parlamentàries a favor de la independència i de l'1-O vetades pel tribunal. Hauran de pagar una multa de 30.000 euros cadascun.

La sentència obliga els condemnats a pagar una desena part dels costos processals. El judici es va celebrar els dies 21,22 i 24 de juliol del 2020. El tribunal estava integrat pels magistrats Jesús María Barrientos, Jordi Seguí i Carlos Ramos, que ha actuat com a ponent de la sentència.

En canvi, el tribunal va absoldre l'exdiputada Mireia Boya, argumentant que no va ser advertida nominalment pel TC i no ostentava una posició d'intervenció en els fets compatible amb el tipus penal de la desobediència.

Declaracio Mireia Boya

Imatge de l'exdiputada Mireia Boya en el judici contra la Mesa

Tant els condemnats com Boya van rebre el suport de tot l'independentisme polític, des dels exiliats fins als presos polítics, passant pels tres grups parlamentaris. El mateix Torrent va qualificar la sentència de "nou atac al parlamentarisme". El president Puigdemont va apuntar que "la repressió pren formes cada vegada més aberrants".

L'oposició, en contra

El líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha criticat que es vulgui fer un "autohomenatge" i que "'s'utilitzi el Parlament de tots per fer una cosa que podrien fer perfectament a les seus dels partits". Per aquest motiu, ha anunciat que el seu grup no hi assistirà.

De fet, ahir la portaveu del PSC, Eva Granados, ja es va pronunciar d'una manera similar, assegurant que "s'havien saltat les lleis". Va afegir que els membres del PSC que van formar part de la Mesa i la Junta de Portaveus "sempre van intentar de totes les maneres possibles que en aquella legislatura negra no es traspassessin les línies de la legalitat".