Dos dies després que es fes pública la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra els membres independentistes de la Mesa de la darrera legislatura, aquest dimecres el Parlament els hi ha dedicat una rebuda institucional.

A l'acte, celebrat al despatx d'audiències de la cambra catalana, hi han assistit el president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, També hi han assistit el vicepresident primer, Josep Costa, els secretaris primer i quarta, Eusebi Campdepadrós i Rut Ribas, i la diputada de la CUP Maria Sirvent.

Com és evident, hi han assistit tots els membres condemnats: Lluís Guinó, Ramona Barrufet, Anna Simó i Lluís Corominas. També hi ha assistit l'exdiputada de la CUP Mireia Boya, que finalment va ser absolta pel tribunal.

Torrent ha estat l'encarregat de donar-los la benvinguda i ha assegurat que "avui és un dia de denúncia contra aquesta sentència injusta que ve a dir que els tribunals poden dir què pot i que no pot debatre el Parlament".

El president de la cambra catalana ha qualificat la sentència del TSJC "d'incomprensible"."És del tot incomprensible des d'un punt de vista democràtic", ha insistit.

"Això és un despropòsit judicial i és vergonyant. Subratlla l'escàndol del fet que Carme Forcadell sigui a la presó. Avui de nou reclamem l'amnistia per als milers de ciutadans represaliats que hi ha en aquest país. Avui és un dia per defensar del dret a la iniciativa parlamentària", ha afegit.

Aplaudiments al ple

Aquest escalf de la institució ja s'havia vist hores abans quan, durant el ple, tots els diputats presents de les formacions independentistes han aplaudit Guinó, que actualment és diputat de JxCat i alcalde de Besalú (La Garrotxa), mentre formulava una pregunta al conseller Sàmper.

La sentència

La Sala Civil i Penal va condemnar els quatre exmembres de la Mesa a 20 mesos d'inhabilitació especial per a càrrec públic electe de qualsevol àmbit i a pagar una multa de 30.000 euros. Per tant, cap d'ells es podrà presentar a les eleccions vinents.

En canvi Boya va quedar absolta perquè el tribunal argumenta que no va ser advertida nominalment pel TC i no ostentava una posició d'intervenció en els fets compatible amb el tipus penal de la desobediència.