Ambient de primer dia del curs avui al Parlament. Tota l'atenció damunt del nou Govern. Els nous membres del Consell Executiu han pres possessió dels seus escons, separats per mampares, per qüestió del coronavirus, segons s'ha encarregat d'explicar la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en donar-los la benvinguda. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, més els 14 consellers, encotillats entre mampares, han posat a prova la capacitat de la primera fila de l'hemicicle i el metacrilat ha deixat algun conseller més ample -d'espatlles- literalment encastat a l'improvisat cubicle. 

Pel Govern ha estat arribar i moldre. Després de la intervenció de Borràs, s'ha posat en marxa la sessió de control a l'executiu. La primera a prendre la paraula ha estat la diputada de Junts Elsa Artadi, amb una pregunta al vicepresident, Jordi Puigneró, precisament el càrrec que totes les travesses assenyalaven que havia d'ocupar ella. 

Argimon Joan Ignasi Elena

Les conselleres i consellers Teresa Jordà, Josep Maria Argimon, Joan Ignasi Elena, Violant Cervera i Natàlia Garriga / ACN

Després del vicepresident han anat desfilant els nous consellers en la sessió de control: Recerca i Universitats, Gemma Geis; Salut, Josep Maria Argimon; Interior, Joan Ignasi Elena, -curiosament, Elena que ara forma part del govern d'ERC però prové del PSC ha estat interpel·lat pel diputat socialista Ramon Espadaler, que prové d'Unió-, el conseller d'Ensenyament, Josep Maria Cambray; o el conseller d'Empresa, Roger Torrent, que durant la darrera legislatura havia ocupat la presidència del Parlament i ara contempla l'hemicicle des d'una perspectiva radicalment diferent.

Jaume Giró

Sens dubte, però, un dels centres d'atenció avui al Parlament ha estat el nou conseller d'Economia, Jaume Giró, una de les sorpreses del nou Govern i aliè fins ara a l'activitat política. De bon matí ha protagonitzat un cara a cara amb el diputat dels comuns Joan Carles Gallego, que li ha retret vincles amb les empreses de l'Íbex. El pols entre el qui va ser director general de la Fundació la Caixa i l'exsecretari general de CCOO promet convertir-se en un clàssic a la Cambra.

Giró ha confessat que arribava a l'hemicicle vacunat contra les crítiques per la seva carrera professional, ha desmentit algunes de les informacions que s'han publicat al respecte, i ha anunciat que donava per tancat aquest tema. De fet, ha optat per recórrer a la relativitat per plantejar una resposta zen. "Deia Albert Einstein que és més fàcil desintegrar un àtom que un prejudici, confio que alguns prejudicis també es puguin desintegrar", ha sentenciat.

Giró Aragonès / ACN

El vicepresident, Pere Aragonès, conversa amb conseller d'Economia, Jaume Giró / ACN

Marxen Caula i Camdepadrós

Amb el Govern en construcció, els grups d'ERC i Junts es troben encara en plena efervescència. Després del salt d'exconsellers al Parlament, ara són alguns diputats els que fan el viatge contrari i canvien l'escó per l'executiu. El qui va ser secretari de la Mesa Eusebi Camdepadrós, abandona el grup de Junts per assumir la secretaria de Relacions amb l'Administració de Justícia

També avui durant la sessió del Parlament s'ha sabut que la vicepresidenta primera de la Cambra, la republicana Anna Caula, serà la nova directora general d'Esports. Caula ha aprofitat la seva darrera intervenció per acomiadar-se del Parlament en el que ha descrit com una "experiència única i inoblidable".

Enmig aquests moviments, Junts que va escollir president i portaveu aquesta setmana sense majors problemes ha hagut de votar aquest matí el seu portaveu adjunt. Josep Rius, que havia sonat com a conseller d'Exteriors, ha aconseguit aquesta responsabilitat, passant per davant de diputats com Francesc de Dalmases, molt proper a Borràs, Gloria Freixa i Joan Canadell.

Vox i les comissions

Un cop el Govern en marxa, el repartiment de funcions també afectarà les noves responsabilitats a la Cambra. El Parlament ha aprovat avui les quinze noves comissions legislatives que l'integraran -una per cada conselleria amb l'excepció d'Agricultura i Acció Climàtica, que queden separades-. Ara l'objectiu de PSC, ERC, Junts, CUP i comuns, signants de l'acord per minimitzar la ultradreta, és aconseguir deixar els membres de Vox sense presidir cap d'aquestes comissions. De fet, l'objectiu de l'acord és excloure'ls de qualsevol lloc de la Mesa, i aquesta és la voluntat expressada pels portaveus consultats. 

El repartiment de les presidències de les meses de les comissions depèn de la Mesa del Parlament i de la Junta de Portaveus. Segons el reglament de la Cambra, el repartiment es fa en funció del nombre de diputats. Això no obstant, el Reglament també estableix que el president ha de ser confirmat pels membres de la Comissió.

L'anècdota de la jornada l'ha protagonitzat precisament el president del grup de Vox, Ignacio Garriga, que s'ha despistat en el moment en què li tocava intervenir durant la compareixença del president de la Generalitat per explicar el nou Govern. Garriga estava al bar, segons uns, canviant la mascareta, segons altres. El cert és que fos on fos ha interromput el debat, mentre protagonitzava una cursa pels passadissos de la Cambra.

 

A la imatge principal, el president, Pere Aragonès, amb part del seu Govern a la primera fila del Parlament / ACN