Nova legislatura, nou Govern, nous consellers, però la mateixa obsessió de l'espanyolisme contra el model d'immersió en català del sistema educatiu. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha hagut de sortir a defensar l'ensenyament en català ja en la primera sessió de control a l'Executiu.

"Vostès parteixen de premisses falses i s'inventen conflictes que no existeixen", ha respost Cambray a la diputada del PP Lorena Roldán, que li ha preguntat sobre quins preparatius du a terme el Govern per acatar la sentència del TJSC que demana que un 25% de l'educació sigui en castellà.

"El model de Catalunya és el model d'immersió en català. Els agradi o no. Seguirem avançant per defensar aquest model lingüístic", ha defensat. "No tenim cap problema d'immersió lingüística a Catalunya. El que fem al departament d'Educació és donar totes les eines als alumnes perquè tinguin esperit crític i puguin prendre les millors decisions per a la seva vida", ha afegit.

Cambray ha hagut de donar pràcticament les mateixes respostes al portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, que ha afirmat que si el conseller diu que no hi ha cap problema amb la immersió és perquè "a Catalunya impera en el debat públic una terrible espiral del silenci quant a l'educació i la llengua".

 

Escola concertada

El dirigent del partit taronja ha acusat Cambray de continuar una "croada contra l'ensenyament concertat a Catalunya" i d'excloure el castellà. "Ho pensa seguir fent?", li ha preguntat mostrant-se escandalitzat perquè, segons ell, Catalunya és l'únic lloc del món on "s'exclou" del sistema educatiu "la llengua majoritària".

"Parteixen de situacions que no són reals", ha insistit Cambray sobre el model d'immersió. Pel que fa a l'educació concertada, el conseller ha recordat que aquesta forma part del sistema, però ha advertit que des del Departament no es permetrà "cap tipus de discriminació". "No permetrem que hi hagi escoles que segueixin segregant amb fons públics", ha avisat.

Per altra banda, Cambray ha recordat que el curs escolar i la gran majoria de classes presencials han sobreviscut a la pandèmia de la Covid-19, posant en valor la feina de l'anterior conseller, Josep Bargalló, i de tota la conselleria en l'anterior legislatura, quan ell mateix era director de Centres Públics.

 

Imatge principal: el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en la seva primera sessió de control al Govern / Foto: ACN