El d'avui ha estat un dia d'estrena al Parlament. Primer dia per a molts dels nous consellers, primera sessió de control al nou Govern, i primeres enganxades, entre les quals ha destacat la que han protagonitzat el nou conseller d'Economia, Jaume Giró, i el diputat dels comuns Joan Carles Gallego.

A banda dels tres primers segons que ha dedicat a donar la benvinguda al nou conseller, Gallego ha aprofitat la pregunta per carregar amb contundència contra el recorregut empresarial de Giró, que ha ocupat, entre d'altres responsabilitats, la de director general de la Fundació Bancària La Caixa. "Estarem a sobre vigilant la seva política econòmica", ha advertit.

 

"No contestaré cap altra crítica"

"Avui fa quinze dies vaig acceptar l'honor i la responsabilitat de ser conseller del Govern, aquell mateix dia em vaig vacunar, no contra la Covid, sinó contra totes les critiques que estava segur que em caurien, sorprenentment d'una banda i de l'altra", ha replicat el conseller. 

Giró ha ironitzat sobre les vinculacions amb les grans empreses a què es referia Gallego —"crec que he estat desheretat, si alguna vegada he format part d'això que vostè comentava ara", l'ha corregit— i ha negat que hagi ocupat cap càrrec a cap empresa de cap país que no fos respectuós amb els drets humans i el medi ambient, com s'ha publicat. "No he contestat ni contestaré cap altra crítica perquè sé que seran probablement constants al llarg d'aquest mandat", ha reblat.

El conseller s'ha remès el seu currículum, que explica "amb transparència" qui és i quin ha estat el seu recorregut professional; ha assegurat que el seu compromís amb la sensibilitat social i amb el país està fora de dubte per a qualsevol que el conegui; i ha lamentat que pocs consellers han estat com ell "despullats literalment en tan poc temps".

Pressions de lobbys

Prèviament, Gallego havia retret al conseller que la seva vinculació amb grans societats mercantils de l'Ibex 35 "no genera gran confiança perquè lideri la recuperació al servei de la majoria del país".

Tot i que Giró ha garantit que la seva voluntat és impulsar una política econòmica que "ajudi el país, emprenedors i centres de recerca per poder impulsar una reactivació ferma i sòlida de l'economia i ajudar perquè ningú es quedi enrere", el diputat morat li ha ventat que no es creia la seva resposta; ha posat en dubte el nivell de transparència del departament que encapçala i la participació que atorgarà a sectors empresarials i sindicals; i ha qüestionat si estarà al "servei de les pressions que puguin fer els lobbys empresarials".

"Ens preocupa si s'usarà la col·laboració publicoprivada per aconseguir un sector públic que lideri la recuperació o per engreixar de nou el sector privat, com s'ha fet els últims anys, ens preocupa la fiscalitat que pensen tirar endavant", ha enumerat.

Giró ha tancat la intervenció agraint la disposició de Gallego a seguir de prop la política econòmica del Govern. "Deia Albert Einstein que és més fàcil desintegrar un àtom que un prejudici, confio que alguns prejudicis també es puguin desintegrar", ha reblat.

 

A la imatge principal, el conseller Jaume Giró durant la seva intervenció al ple del Parlament / ACN