L'atac a dues esglésies a Algesires (Cadis), en la que ha mort apunyalat un sagristà i quatre persones més han resultat ferides, continua en boca de tothom, també dels polítics que han volgut condemnar els fets. Ho han fet membres de tots els partits, però les paraules que han provocat més enrenou han estat les d'Alberto Núñez Feijóo, que des de Barcelona, ha assegurat aquest dijous que "fa molts segles que no es veu a un cristià matar en nom de la seva religió o les seves creences", mentre que "hi ha d'altres pobles que tenen alguns ciutadans que sí que ho fan". L'assassí, Yassine Kanjaa, va arribar a Espanya des del Marroc el 2019, viva en un barri marginal d'Algesires des de l'estiu del 2022, i estava pendent de ser expulsat del territori espanyol, ja que es trobava en situació irregular. 

"Hi ha persones que maten en nom d'un déu, d'una religió, des de fa molts segles no veurà un cristià o un catòlic matar en nom de la seva religió o les seves creences", ha assegurat en un col·loqui al Círculo Ecuestre de Barcelona, en la seva visita a la capital catalana per donar suport a Daniel Sirera, candidat del PP a les eleccions municipals. També ahir, el jutge de l'Audiència Nacional Joaquín Gadea va considerar l'autor de l'assassinat del sagristà Diego Valencia va actuar guiat per una voluntat terrorista, que vincula al "salafisme gihadista". Si es confirma, aquest seria el primer atac d'aquestes característiques a l'Estat des dels atemptats de Barcelona i Cambrils el 2017. 

Feijóo matisa i diferencia entre fanatisme i religió 

Davant el rebombori que han generat les declaracions de Feijóo, hores més tard, el líder del PP ha matisat les seves paraules, tot diferenciant el fanatisme de la religió, al mateix temps que ha sostingut que "amb caràcter general no hi ha un problema de terrorisme catòlic al món" i "no obstant sí que existeix amb l'integrisme islàmic en alguns llocs del món, també als països islàmics". El gallec ha insistit que és "evident" que el que ha passat a Algesires, "no té a veure amb la religió" perquè "una cosa és fanatisme i una altra religió".

Els rivals polítics de Feijóo no han trigat a censurar les seves paraules. Per un costat, el PSOE ha acusat al líder del PP de "crispar" i posar en perill la convivència a Espanya, mentre que des d'Unidas Podemos han anat més enllà i l'han definit com a miserable a través de Twitter. Pilar Alegria, ministra d'educació i portaveu de l'Executiva Federal del PSOE, ha assegurat després de sentir les paraules del senador que "a vegades, val més callar i semblar responsable que parlar així". Mentrestant, el portaveu d'Unidas Podemos al Congrés, Pablo Echenique, ha escrit: "Si llegeixes amb horror l'odi que vomiten Feijóo, Abascal i la dreta mediàtica sobre el terrible assassinat d'Algesires, només et demano que recordis que després dels atemptats d'Atoxa el poble de Madrid va donar un exemple de Concordia a tot el món. Ells són miserables, la gent és decent". 

L'odi de Santiago Abascal després de l'assassinat a Algesires 

Echenique també ha fet referència a les paraules de Santiago Abascal, líder de Vox i que sempre ha centrat el discurs de la seva formació en la islamofòbia. Per això, ha aprofitat aquest assassinat perpetrat per un marroquí pendent de ser expulsat d'Espanya per no tenir papers per abocar el seu odi. Després de donar el condol a familiars i amics de la víctima, el sagristà Diego Valencia, Abascal ha escrit a les xarxes: "Uns els hi obren les portes, altres els financen i el poble els pateix. No podem tolerar que l'islamisme avanci a la nostra terra".