Aquest dimecres a la nit, el sagristà Diego Valencia, ha mort després de ser apunyalat a l'església de La Palma, al centre d'Algesires. Però el rector del temple, Juan José Marina està convençut que la intenció de Yassine Kanjaa no era matar a Valencia, sinó a ell, i que es va confondre de víctima pensant que era el capellà. "En comptes de morir jo, ha mort ell", lamentava aquesta matinada en declaracions EFE. Kanjaa ha entrat en dues esglésies: primer a la capella de San Isidro, on ha deixat malferit el seu rector, i després a la de La Plama, on en lloc d'atacar el rector ha acoltellat en dues ocasions el sagristà.

L'atacant va arribar "corrent", segons relaten testimonis, a l'església de La Palma, després d'irrompre a la capella de San Isidro. Allà, després de trencar diversos objectes, va apunyalar el vicari salesià Antonio Rodríguez, de 74 anys, que estava celebrant en aquell moment l'eucaristia de les set de la tarda. Després d'atacar-lo, es va anar corrent a l'església de La Palma, a uns metres de distància, on feia poc s'havia acabat l'eucaristia, i el sagristà Diego Valencia estava recollint la taula de l'altar, mentre alguns feligresos resaven. Per això, Marina creu que Kanjaa hauria pogut confondre Valecia amb el capellà de l'església. "Llavors aquest home va entrar per la porta donant crits i es va adreçar al sagristà. Ell li va dir que trucaria a la Policia i li va donar el primer cop de matxet", explica el rector. El sagristà va aconseguir sortir de l'església, possiblement per demanar ajuda, però l'atacant el va atrapar i el va matar a l'exterior, confirma el rector.

Aquest dimecres, Juan José Marina havia dit missa en una altra església d'Algesires, una ciutat amb més de 120.000 habitants, i un company l'havia celebrat en la seva parròquia poc abans que succeís l'atac. "És una situació tan desconcertant. Això és molt dur", s'ha lamentat el rector.

Diversos testimonis del crim

Kanjaa hauria sembrat el pànic durant la tarda d'aquest dimecres per la ciutat, per on es va deambular amb el matxet de grans dimensions a la mà. Una mare i una filla que se la van trobar pel carrer que van decidir refugiar-se dins l'església de San Isidro. Però l'home va entrar al temple, i va passar a prop d'elles cridant. Les dues dones van poder a fugir, mentre sentien com la gent que s'havia quedat a dins començava a cridar mentre l'individu apunyalava el sacerdot, segons ha publicat Efe. Una altra dona que estava en aquell moment a missa i que acabava de combregar, va veure l'home entrar a l'església cridant: "per Al·là, Por Al·là, que no ens moguéssim". Encara que tothom es va quedar quiet, ella, amb unes altres dones, va pensar que havien de sortir i llavors van decidir fugir corrent del temple fins a refugiar-se en una perruqueria propera, des de la qual van trucar a la Policia.

Va intentar entrar en una tercera església

Després de ferir quatre persones, entre les quals el rector Rodríguez que ja es troba fora de perill després de ser intervingut, i matar el sagristà, Kanjaa es va dirigir a la Capella d'Europa, un altre temple proper i va colpejar la porta, però com l'església estava tancada, va marxar. Finalment, va ser detingut als voltants de la Plaça Alta, on havia deixat mort a Diego Valencia, florista, casat i de 65 anys.

En la imatge principal, la capella de San Isidro d'Algesires, on Kanjaa va apunyalar el rector Antonio Rodríguez / Efe