Yasine Kanjaa, el jove que ha assassinat un sagristà i ha deixat ferides quatre altres persones a Algesires, estava sota vigilància de la Policia Nacional des de feia quatre dies. El noi s'havia instal·lat a aquesta ciutat de Cadis l'estiu del 2022 i va escollir per viure un barri conflictiu del municipi, cosa que sempre havia cridat l'atenció dels agents. A més, tenia una actitud molt esquiva, s'ocultava avant la presència de la policia i els hi dedicava mirades agressives quan les patrulles entraven a la seva zona, marcada pel tràfic de drogues, explotació sexual i immigració il·legal  segons ha publicat el diari El Mundo a través de fonts de la investigació.

De fet, aquest home nascut al Marroc estava en situació irregular a Espanya: la policia el va detenir al juny i va comprovar que no tenia la documentació necessària, per això estava pendent de ser expulsat al seu país. Aquest tipus de processos són llargs i molts cops no s'acaben ni produint. Amb tot, Kanjaa no tenia antecedents delictius, i per això l'acció dels agents no podia anar més enllà de vigilar-lo, una observació que s'havia intensificat en els últims quatre dies.

Un "inestable" autoradicalitzat, segons la policia

No consta tampoc que la Comissaria General d'Informació, qui s'encarrega de la guerra contra el terrorisme, el tinguessin sota el seu radar com un element molt perillós per la seguretat. Les primeres passes de la investigació de l'atac, per com es va desenvolupar, fa pensar a la policia que l'arrestat actuava sol i que podria tractar-se d'un "inestable", tal com es coneix aquest tipus d'atacants en l'argot policial: una persona autoradicalitzada que finament fa el pas i comet un atemptat terrorista de poca logística. Va agafar una arma blanca, un matxet, i va entrar en diversos emplaçaments religiosos amb intenció de fer mal. Tampoc es descarta que pugui ser un llop solitari. Un altre tipus de terrorista. Rep instruccions externes, que marca objectius i que el manté dorment fins que, de manera organitzada, se l'activa per tal d'actuar. Ara mateix, però, no hi ha cap indici que faci pensar en aquesta direcció i la possibilitat que sigui un "inestable" autoradicalitzat és la que té més força en la intel·ligència espanyola.

Aquest dimecres a la tarda, Kanjaa ha irromput a dues esglésies de la ciutat, matant un sagristà i deixant ferides quatre persones més, entre les quals un mossèn en estat greu. El jove els ha atacat amb un matxet en què ha estat un atac de terrorisme gihadista, tal com ho ha ratificat l'Audiència Nacional. L'agressor va anar primer a la capella de San Isidro, en un barri popular d'Algesires, on es va posar a discutir amb el rector, Antonio Lucena, va clavar a aquest una punyalada amb el matxet i l'ha deixat malferit. Posteriorment, es va traslladar a l'església de la Virgen de la Palma i allà va assassinar el sagristà, Diego Valencia. El religiós l'havia intentat tranquil·litzar, però les seves paraules van tenir l'efecte contrari i el va apunyalar per primer cop. Amb tot, Valencia va sortir del temple, però Kanjaa el va agafar i el va tornar a apunyalar, mortalment, a les escales que donen a la plaça Alta.

WhatsApp Image 2023 01 25 at 22.00.50
Imatge del matxet que portava l'home detingut per l'atemptat d'Algesires / Cedida

L'Audiència Nacional ho investiga com terrorisme

Segons van informar alguns mitjans de comunicació, l'atacant es va posar a resar després de perpetrar els atacs i cridava "Al·là és el més gran" en tot moment. Minuts després, va ser detingut per la policia, que va comprovar que no tenia antecedents penals. En aquest moment no va dir ni una sola paraula, només, segons El Mundo, va somriure. S'espera que durant aquest dijous, el jove sigui traslladat Madrid. L'alcalde d'Algesires ha decretat un dia de dol a la ciutat i durant aquest dijous s'ha convocat una concentració de rebuig a les dotze del migdia davant l'església on ha mort Valencia. Aquest sagristà tenia 65 anys, estava casat amb fills i tenia una floristeria. Els investigadors de la Policia Nacional han trobat uns pendrives amb contingut gihadista al registre de l'habitatge del detingut per l'atac mortal d'aquest dimecres a Algesires (Cadis), un home a qui el jutge de l'Audiència Nacional Joaquín Gadea relaciona amb el salafisme gihadista, segons ha avançat El País.

El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno (PP), ha qualificat el que ha passat de "terrible i punyent" i ha condemnat l'atac, alhora que ha demanat "prudència" indicant que "s'estan investigant els fets". "La intolerància mai no tindrà cabuda a la nostra societat", ha afegit a Twitter.