Poques hores abans de saber la decisió que ha pres la militància de la CUP respecte als pressupostos, Elisenda Paluzie ha advertit de les conseqüències que tindria no arribar a un pacte entre les forces independentistes del Parlament de Catalunya. En aquest sentit, la presidenta de l'ANC ha avisat davant de la possibilitat que si la CUP presenta una esmena a la totalitat i vota en contra dels comptes ideades pel conseller Giró, el Govern podria haver de pactar els pressupostos amb el PSC o els Comuns, un "mal símptoma" que ens portaria a "l'autonomisme del 2012". Així ho ha dit en una entrevista al programa El Cafè de les Idees a La 2 i Ràdio 4. 

"Hem d'evitar que hi hagi temptacions de fer una política autonòmica com si res no hagués passat", així ha resumit Paluzie la seva posició respecte a l'aprovació dels pressupostos. Així i tot, ha reconegut entendre la posició de la CUP, que durant aquest cap de setmana ha sotmès la seva decisió final a l'opinió de les bases. La presidenta de l'Assemblea veu "lògic", en un moment en què "no hi ha un horitzó a curt termini d'independència" facin valer les seves posicions ideològiques. En aquest sentit, creu que la situació actual és diferent de la del 2017, quan els cupaires van avalar els comptes perquè incloïen el referèndum. 

 Per tot plegat, Elisenda Paluzie  ha defensat la necessitat que l'independentisme reprengui el camí cap a la República Catalana, en aquest cas però, de manera efectiva. Entre altres coses, la líder veu imprescindible tornar a definir com es portarà a terme el "famós" lema 'Ho tornarem a fer'.

Desconnexió de l'independentisme 

Amb tot, la presidenta de l'ANC ha explicat que encara no hi ha "cap decisió ferma" sobre la creació d'un espai per debatre l'estratègia independentista, que ella considera seguir malgrat que hi ha contactes, també amb ERC. En aquest sentit, sobre el Consell per la República, Paluzie ha volgut destacar que "la intel·ligència política dels seus membres", ha provocat que la persona més votada com a presidenta de l'Assemblea de Representants, sigui de la CUP, concretament la regidora de l'Ajuntament d'Arenys de Mar, Ona Curto. 

Per altra banda, Paluzie ha reconegut que una part de la població independentista "ha desconnectat" durant els darrers mesos davant les discussions i manca d'unitat dels partits i moviments, ja que no sembla que a curt termini "es vagi a fer alguna cosa". Per això, creu que ara l'actitud de bona part de la població favorable a la independència, que no hi ha deixat d'estar, és de "ja m'avisareu" quan es faci alguna cosa, però ja no està tan mobilitzada com abans ni està pendent del debat. En aquest sentit, creu que "l'Estat farà que ens tornem a unir". Ara bé, la repressió més crua que portava a terme el govern del PP, que segons avancen les enquestes podria tornar i amb el suport de Vox, feia que l'independentisme es mantingués més unit que no pas amb un govern socialista.

Autogovern? 

Sobre la taula de diàleg, la presidenta de l'ANC ha volgut reiterar l'"escepticisme" de la seva organització al seu respecte, recordant que Junts no hi està representat per cap conseller. A més, creu que impossible que es mantingui en el temps, ja que una de les parts, ERC, defensa que hi portaran l'autodeterminació i l'amnistia, mentre que el govern espanyol limita el seu contingut a ampliar l'autogovern dins el marc de la constitució. Sobre això, Paluzie ha retret que des de la Moncloa es parli d'autogovern: "Què és?  Rodalies? Les beques? És una vergonya, com la llei de l'audiovisual. En un estat plurinacional no hauríem d'estar suplicant unes quotes", ha lamentat. 

A la imatge principal, Elisenda Paluzie / ACN