Ja la tenien redactada per si feia falta però no han hagut de prémer el botó vermell. Han exhaurit les possibilitats fins a l'últim minut i se n'han sortit a les 13:55, a cinc minuts del deadline. D'aquesta manera, Esquerra Republicana ha decidit no registrar l'esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat, a diferència de Junts i la CUP. Després d'unes intenses negociacions amb el govern espanyol, els republicans han arrencat acords en dos àmbits: compliment dels compromisos contrets en el passat i quotes per al català a la llei audiovisual estatal. Si bé s'ha felicitat per l'entesa, el portaveu Gabriel Rufián també ha advertit que això és només l'inici de les negociacions. De moment, els comptes seran tramitats al Congrés la setmana que ve amb els vots d'ERC, el PNB i EH Bildu.

Per una banda, ERC ha acordat el govern espanyol el compliment de tres compromisos contrets en el passat. En primer lloc, “la plena transferència immediata” de les beques a la universitat, per un valor de 18 milions d’euros. En segon lloc, continuar treballant per al traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital, com també ha acordat el PNB en aquesta negociació. Finalment, s’ha pactat invertir en cooperació i l’establiment d’un corredor humanitari.

 

Per altra banda, s’ha tancat que la futura llei audiovisual estatal inclourà quota per a les llengües cooficials de l’Estat. El percentatge no s’ha tancat, però Gabriel Rufián ha explicat que s’acordarà de forma conjunta i els republicans duran la batuta, amb la col·laboració de les formacions basques i gallegues. “Hi haurà quota i la fixarem nosaltres. Si s’aprova serà amb l’OK d’ERC”, ha subratllat el portaveu d’ERC en roda de premsa des del Congrés. "Ens juguem un sector industrial sencer, 26.000 llocs de treball", ha advertit un cop més. Es tancarà abans del 31 de desembre, quan finalitza el termini de Brussel·les.

Amb aquests dos fronts acordats, Gabriel Rufián ha deixat clar que aquesta és només la "primera fase" de la negociació pressupostària, els mínims per a facilitar la tramitació dels comptes públics espanyol. A partir d'ara, els republicans posaran damunt la taula "reivindicacions socials molt fàcils d'assumir per un executiu progressista", sense donar més pistes.

Les negociacions s'han allargat fins a l'últim minut. De fet, Rufián ha comparegut a les dues en punt, just quan finalitzava el termini per a la presentació d'esmenes a la totalitat. A última hora, doncs, el govern espanyol ha aconseguit salvar la bola de partit i retenir ERC i el PNB, als qui considera els seus dos "socis prioritaris". El debat a la totalitat tindrà lloc dimecres i dijous de la setmana que ve.

Divisió independentista

Junts per Catalunya, a diferència de l'any passat, ha intentat negociar els pressupostos amb el govern espanyol, sense gaire èxit. Durant les últimes setmanes s'ha intensificat la via de contacte entre la ministra María Jesús Montero i el conseller Jaume Giró. Però, davant la manca de resultats, s'han decantat per l'esmena a la totalitat. També ho ha fet la CUP, que va decidir fa dies que ni tan sols s'asseuria a negociar amb el govern espanyol, declinant reunir-se amb el ministre Félix Bolaños. Els anticapitalistes no hi veuen cap voluntat ni de fer polítiques d'esquerres ni de resoldre el conflicte polític català amb amnistia i autodeterminació. En canvi, el PDeCAT ja va acordar fa dues setmanes no obstaculitzar els comptes, al·legant que volien una "via constructiva de diàleg" i no fer un frontisme que "no aporta res" a Catalunya. Fonts de la formació assenyalen que esperaran a la setmana que ve per decidir el seu vot "en funció de com quedin l'escenari i els equilibris".

Els vots bascos

La tramitació dels pressupostos de l’Estat sortirà amb una majoria àmplia, que també vindrà des del País Basc, Aquest mateix divendres al matí, tant el PNB com EH Bildu han anunciat que no presentaran esmena a la totalitat i en facilitaran la tramitació. El portaveu jeltzale Aitor Esteban ha anunciat que els facilitarien després d'assolir un acord per a la "gestió íntegra" de l'ingrés mínim vital, que ja havien acordat en el passat. Per la seva part, la portaveu de l'esquerra abertzale al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha al·legat que tenen "feedback positiu" i que volen "donar continuïtat a les converses de les últimes setmanes".