Tot i la guerra fratricida en el si del Partit Popular, Pablo Casado segueix mantenint el lideratge a les enquestes electorals. Segons un sondeig de Sigma Dos publicat per El Mundo, els populars superarien fàcilment al PSOE, el qual comença a retallar posicions en la cursa electoral. 

Si les eleccions se celebressin ara, la victòria del PP seria indiscutible. Segons el sondeig, la formació arribaria als 130 escons, 41 més que els 89 actuals. En altres paraules, els populars concentraries el 29,1% dels vots. Són xifres molt elevades, però que en la nova realitat parlamentària al marge de l'històric bipartidisme, no dona la victòria immediatament als populars. 

enquesta elmundo hemiscile

Font El Mundo

La segona força de l'espectre ideològic de la dreta, concretament d'extrema dreta, que més vots concentraria seria Vox. El partit d'Abascal manté la seva posició a l'hemicicle, però amb menys representants. La formació d'extrema dreta passaria de tenir 52 diputats a 48, quatre representants menys. En altres paraules concentraria el 15,4% dels vots. Les pèrdues que viuria el partit verd anirien a petar directament al PP, segons 

Tot i que aquest petit traspàs d'electors, les dues formacions són les que tenen uns votants més immobilistes i fidels, segons el sondeig. 

Sánchez superat, però recuperant-se 

El PSOE es troba davant d'una enquesta que no li augura poder tornar a ocupar La Moncloa. Tot i això, malgrat que fa mesos que es concatenen les enquestes que negatives per als socialistes, en els passats dos mesos aquests han començat a recuperar-se a poc a poc. Encara no guanyarien unes eleccions, però han sobrepassat el llindar dels 100 escons, el qual abans els quedava molt lluny. 

Segons l'enquesta, els socialistes aconseguiren 100 escons justos, 20 menys que en les darreres eleccions. Concentraries el 25,9% dels vots.

enquesta elmundo pp psoe

Font: El Mundo

D'on sorgeix aquesta millora? Directament dels seus socis de govern. Segons publica El Mundo, els nous escons que recuperen els socialistes venen directament d’Unidas Podemos, que obtindrien un pitjor resultat que l'actual. Segons la capçalera, la manca de definició del projecte polític de Yolanda Díaz comença a passar factura al partit, després d'una inicial expectativa i curiositat. 

El partit morat veuria reduïda la seva representació amb 9 escons menys, passant de 35 diputats a 24. Seguirien sent la quarta força de l'arc parlamentari, però aquest cop concentrarien un 10,5% dels vots. 

En l'actualitat Unidas Podemos només reté un 61% dels seus electors, ja que un 10% ara votaria als socialistes, un 17% ho faria a altres formacions sense determinats i finalment un 9% es manté indecís. En total és una gran pèrdua d'electors. 

Tots per les restes de Ciutadans

Si Unidas Podem pateixen una dispersió d'antics electors, Ciutadans viu una desbandada massiva. El sondeig de El Mundo se suma a tots els anteriors, en què en cada un d'ells les previsions pel partit taronja assenyalaven el mateix: Ciutadans es quedaria amb 1 dels seus 9 escons

El partit d'Ines Arrimadas fa temps que va en caiguda lliure, una elecció darrere una altra, però on van a parar aquests vots? Molts partits van darrere de la tragèdia de Ciutadans per rescatar votants desencantats amb la formació. 

Actualment, només un de cada tres votants de ciutadans el 2019 repetiria el seu vot. La resta es reparteixen majoritàriament al PP que recull un 29,4% d'aquests electors. Un 10% es passa a votar a Vox i un 16,4% encara estan indecisos sobre que fer amb el seu vot. El que sí que es pot extreure a priori és que els votants del partit que s'aixecava com el garant del centre se’n van massivament a la dreta i l'extrema dreta

Nous hemicicles consolidats 

La fi del bipartidisme fa temps que es consolida i l'enquesta de El Mundo no és una excepció. Els partits més petits i locals segueixen mantenint en el seu poder una bona part de la cambra baixa i alguns, fins i tot, consoliden la seva força. 

Un dels casos més clars d'aquesta tendència és el de Más País. La formació liderada per Íñigo Errejón sumaria 4 escons als seus 3 actuals i se situaria amb 7 representants al Congrés. Suposaria concentrar un 3,6% dels vots. 

El PNB també creixeria en unes noves eleccions i passaria de 6 representants a 8, igualant el nombre de representants de Junts per Catalunya, els quals mantindrien la seva posició actual. 

Només Esquerra Republicana tiraria lleugerament enrere obtenint 12 escons, un menys que en l'actualitat. 

 

Imatge principal: Pablo Casado, líder del partit Popular / Europa Press