El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha acaparat durant els darrers dies l'agenda mediàtica de les eleccions madrilenyes. Primer rebent una amenaça amb bales incloses, i després abandonant el debat de la Ser després que la candidata de Vox, Rocío Monasterio, posés en dubte precisament aquesta amenaça.

Tot aquest rebombori, a més, ha provocat la suspensió dels debats que RTVE i la Sexta tenien previst fer de cara als comicis. I ha situat l'exvicepresident segon del govern espanyol com el màxim defensor dels espanyols davant l'amenaça del feixisme, ara encarnat en les sigles de Vox

Maleïda hemeroteca

Ara bé, què deia l'esquerra espanyola i, concretament, Iglesias sobre Vox quan aquest partit creixia a costa de la seva catalanofòbia? Sí, exacte, que la culpa era del mateix independentisme, que havia "despertat" el feixisme.

"Potser sense voler-ho o buscar-ho [l'independentisme] ha contribuït a despertar el fantasma que és la major amenaça per a la democràcia, el fantasma del feixisme", va dir el líder del partit morat en un acte electoral a Sant Adrià del Besós (Barcelonès) de cara a la campanya del 21-D, eleccions que va imposar l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy després d'aplicar el 155, empresonar mig Govern de la Generalitat i forçar l'altra meitat a marxar a l'exili.

Equiparar reprimits i repressors

Per a Iglesias, l'independentisme va fracassar per haver promès "un projecte polític que sabien que era mentida" i va demanar el vot per als comuns al·legant que era l'opció de la "reconciliació" davant de "la venjança contra els independentistes" i contra els "antiindependentistes". Iglesias, doncs, va equiparar ambdós blocs, tot i que en aquell moment els Jordis, Junqueras i Forn ja feia dos mesos que eren en presó preventiva.

"En aquesta campanya toca un to diferent per fer una cosa que en aquests moments és revolucionària: dir la veritat. Per afrontar una realitat que no es pot afrontar a cop de bandera i a crits, per dir que a Catalunya i a Espanya hi ha ferides que necessiten temps per cicatritzar", va dir pronosticant alguns dels argumentaris que van fer servir des de Ciutadans durant la XII legislatura.

Així doncs, ara que Iglesias se sent en el punt de mira de l'extrema dreta, potser seria bon moment per recordar aquestes declaracions en què banalitzava el que Vox i els seus dirigents, acompanyats del mateix sistema judicial, estaven fent contra l'independentisme, que no només va ser amenaçat, sinó jutjat i empresonat.