Tres dies després que abandonés els estudis de la SER davant les provocacions de l'extrema dreta de Vox, el candidat Pablo Iglesias ha tornat al programa d'Àngels Barceló. Ho ha fet en el marc de les entrevistes de campanya, després que els ultres hagin posat en qüestió les bales que van rebre tant ell com el ministre Fernando Grande Marlaska i María Gámez, directora de la Guàrdia Civil. I Iglesias ha enviat un doble avís a navegants. En primer lloc, que "el feixisme és una amenaça per a la democràcia". En segon lloc, que "el feixisme forma part del projecte d'Ayuso".

Tres dies després d'abandonar l'estudi, Pablo Iglesias ha defensat que va fer el "correcte" abandonant el debat perquè Rocío Monasterio es negava a condemnar les amenaces de mort contra ell i la seva família. "No es poden acceptar les coses que de vegades se senten", ha defensat el candidat d'Unidas Podemos a les eleccions madrilenyes, que ha afegit que, des de divendres passat, molts altres van obrir finalment els ulls. "Quan vam dir fa dos anys alerta antifeixista, vam rebre moltes crítiques, però el divendres vam veure un canvi", s'ha felicitat en aquest sentit. Creu que és "evident" que ha suposat un punt d'inflexió en la campanya electoral madrilenya.

Dit tot això, l'exvicepresident espanyol ha recordat com Isabel Díaz Ayuso està donant espai a l'extrema dreta de Vox i comprant una part del seu discurs. En aquesta línia, ha advertit que "el feixisme forma part del programa d'Ayuso" i que "hi ha cops que Ayuso sembla una candidata més d'ultradreta que la mateixa Monasterio". El líder de Podemos ha instat a combatre l'extrema dreta, també des dels mitjans de comunicació: "Cal desmuntar el que diu la ultradreta. La clau és no tolerar com a normals determinades idees. La mentida no pot tenir el mateix pes que les coses que són veritat".

 

Més enllà d'aquesta qüestió, Pablo Iglesias ha defensat que, després de les eleccions del 4 de maig, el PSOE i Unidas Podemos podran replicar la fórmula de coalició de La Moncloa. En els últims dies, des del debat de Telemadrid, ha observat un canvi d'estratègia del socialista Ángel Gabilondo, que inicialment volia pescar votants de Ciutadans.

Amenaces de mort

Concretament, la carta a Pablo Iglesias deia el següent: “Pablo Iglesias Turrión, has deixat morir els nostres pares i avis. La teva dona, els teus pares i tu esteu sentenciats a la pena capital. El teu temps s’esgota”. Anava acompanyada de quatre bales de 7,62mm. La missiva de Marlaska portava referències a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil: “Tens deu dies per dimitir. El temps de riure't de nosaltres s'ha acabat. Policia Nacional, Guàrdia Civil. El temps el tens en contra per als taponazos (com es coneixen els trets en argot policial)”.  Les cartes s'estan sent analitzant a la Comissaria General de la Policia Científica, que veu les amenaces "creïbles".