Les amenaces de mort a membres del govern espanyol de coalició i alts càrrecs públics han suposat un punt d’inflexió en la campanya madrilenya. Primer van ser el ministre Fernando Grande-Marlaska, l’exvicepresident i candidat Pablo Iglesias i la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, que van rebre cartes amb bales a l’interior. Aquest dilluns va ser la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, qui va rebre també una navalla ensangonada, presumptament enviada per una persona diagnosticada d’esquizofrènia. En aquest context electoral atípic, el mateix Iglesias avui ha tornat a assenyalar la Casa Reial, aquest cop per “no condemnar la violència feixista”.

Ho ha fet en un acte a Getafe aquest dimarts al migdia, on el candidat d’Unidas Podemos s’ha preguntat: “Com és possible que amb amenaces de mort reals i verificades pel Ministeri de l’Interior no s’hagi produït encara ni una sola paraula de la Casa Reial condemnant la violència feixista”. En aquest sentit, ha vinculat Vox amb la monarquia: “Si algú té cap dubte que el feixisme és el rostre del poder quan la democràcia avança, pregunteu-vos quin és el partit més monàrquic d’Espanya. El que menysprea la democràcia i les conquestes de la gent treballadora”.

 

Pablo Iglesias ha aprofitat per reflexionar sobre el feixisme justament, com “un mecanisme polític del poder” per frenar avenços. I ha posat exemples: “En el país on els rapers van a la presó per dir que els Borbons són uns lladres o que els titellaires van acabar a la presó, demostra que les seves mentides són impunes. Així funciona el mecanisme del feixisme”.

Davant les “provocacions, insults i violència” de l’extrema dreta de Vox, el líder de Podemos ha defensat que els treballadors “han de demostrar que són la força de l’ordre, de la llei, de la democràcia, perquè la gent treballadora representa l’ordre davant del caos i necessita les lleis contra els poderosos”.

Resposta de Moncloa

El govern espanyol també ha donat resposta a les amenaces. Qui hi ha posat veu, des de la sala de premsa de la Moncloa, ha estat la ministra portaveu María Jesús Montero, que ha volgut enviar un “missatge ferm i contundent”. Per aquest motiu ha volgut deixar clar que “cap amenaça, cap acte de violència, cap intimidació contra responsables públics no aconseguiran debilitar les profundes conviccions democràtiques que conformen aquest govern”. La dirigent socialista ha subratllat la gravetat dels fets, i en aquest sentit ha reclamat una “condemna unànime” per part de tothom, de tots els actors polítics i socials, “sense cap mena d’excusa ni de matís”. Ha insistit que cal “la condemna de tots els demòcrates”. Ha reclamat a Isabel Díaz Ayuso un cordó sanitari a Vox.