Un dels avantatges que té per als partits aquesta campanya encotillada per les restriccions anto-Covid és que els permet variar els plans més fàcilment. Com que els aforaments són limitats, no cal que es trenquin les banyes buscant espais per encabir multituds o dissimular buidors. Comptant amb aquest marge de maniobra, Esquerra Republicana ha optat per fer un canvi estratègic a l'agenda i traslladar el seu míting central de divendres a Barcelona a diumenge a Girona. 

Segons argumenten fonts del partit a ElNacional.cat, hi ha dues motivacions que han conduït a aquesta modificació. La primera, la disponibilitat d'Oriol Junqueras. Amb el tercer grau, el president dels republicans pot ser fora de la presó durant el dia i els caps de setmana, però de dilluns a dijous ha de tornar a dormir a la cel·la. Junqueras mira de compatibilitzar la seva vida familiar amb la presència en campanya, per impulsar la candidatura d'Aragonès. I el comitè de campanya fa mans i mànigues per compatibilitzar-ho. 

A part de la vida privada de Junqueras, que aprofita cada dia per acompanyar els nens a l'escola, hi ha un altre factor que els ha acabat convencent per moure el míting central a diumenge. I és que d'aquesta manera podran comptar amb la participació d'Arnaldo Otegi. El líder de Bildu serà l'estrella convidada de l'acte que els republicans celebraran diumenge a l'Auditori de la Mercè de Girona. L'acompanyarà la portaveu del BNG, Ana Pontón.

També hi intervindran la secretària general del partit, Marta Rovira, el coordinador nacional d’Esquerra Republicana i candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, l'exconsellera Dolors Bassa, la consellera Teresa Jordà i el president del Parlament, Roger Torrent. 

Territori Puigdemont i coincidència amb Sánchez

Hi ha encara una tercera raó. ERC ha dissenyat una campanya eminentment concentrada en les grans ciutats metropolitanes amb l'objectiu de seduir l'electorat d'esquerres que fins ara no havia combregat amb l'independentisme. Bàsicament en bastions històrics del PSC. Durant els actes celebrats en aquestes ciutats, han intentat amorosir la imatge de l'independentisme per deixar clar que és un projecte inclusiu. 

Aquesta aposta ha fet que ploguin les crítiques de la part més abrandada de l'independentisme, que els acusa d'haver renunciat a la República. Girona és un dels bressols del moviment independentista i sovint ha estat percebut com a territori Puigdemont, que va ser l'alcalde abans de presidir la Generalitat. ERC aprofitarà l'acte per reivindicar el seu pedigrí independentista i, a la vegada, posar en valor la seva política útil a Madrid. 

Casualitat o no, a la mateixa hora, Pedro Sánchez acompanyarà Salvador Illa en un míting del PSC també a Girona. 

Parella de ball estable

Ja fa temps que Bildu s'ha convertit en la parella de dansa d'ERC a Madrid, en detriment de JxCat. Totes dues forces, que sumen 18 diputats al Congrés i 14 al Senat, van rubricar l'any 2019 un acord estratègic de coordinació. La missió, tal com han explicat ells mateixos, és "frenar l'agenda reaccionària de la ultradreta" i "aconseguir recursos pel dia a dia". Dos objectius que avancen en paral·lel al de la independència de Catalunya i Euskadi, afirmen. Els 5 diputats de Bildu i els 13 d'ERC han esdevingut necessitat per al govern PSOE-Podemos. 

El novembre passat, abertzales i republicans confirmaven el als comptes de Pedro Sánchez. L'operació per aprovar els pressupostos generals de l'Estat a canvi de més recursos per als seus respectius territoris, va ser el resultat d'una coreografia assajada conjuntament per l'esquerra independentista catalana i basca. Com va passar fa un any amb la investidura de Pedro Sánchez. Un gir històric en la política d'aliances del govern espanyol que Gabriel Rufián batejava fa uns mesos com a "canvi de paradigma"