El dèficit fiscal entre Catalunya i Espanya és històric. L'acord d'Esquerra Republicana amb el Govern de Pedro Sánchez per als pressupostos generals de 2021 intenta començar a esmenar aquest greuge. El compromís és que per primera vegada, el Govern de la Generalitat rebi més diners dels que aporta al PIB estatal. Concretament 2.339 milions d'euros que representen el 19,1% del total a repartir. El percentatge és una dècima superior del que Catalunya injecta anualment a les arques de l'Estat. És un dels punts més destacats de l'aliança rubricada per republicans i socialistes. A l'espera del document definitiu, ERC ha fet públic un extracte del que s'ha signat. 

No és la primera vegada que Madrid promet una pluja de milions a Catalunya. Els incompliments pressupostaris s'han anat acumulant al llarg dels anys. Per això, per curar-se en salut, ERC ha incorporat a l'acord una clàusula de garantia d'execució d'inversions a Catalunya, que fixa un seguiment sobre l'estat de les inversions que es revisarà cada quatre mesos. 

Altres compromisos rellevants que han arrencat els de Junqueras a canvi del suport als pressupostos PSOE-Podemos dels seus 13 diputats al Congrés són la revisió de la competència fiscal deslleial que fa Madrid amb la resta d'autonomies gravant menys a les grans fortunes, l'ajornament del pagament d'autònoms fins al març de l'any que ve, l'aixecament del control financer per part del ministeri d'Hisenda a la caixa de la Generalitat, el pagament del deute pendent en beques escolars o la gestió de l'ingrés mínim vital i dels fons europeus anti-Covid

Gestionar el mentrestant

Els encarregats de fer públic l'acord amb el PSOE han estat Gabriel Rufián i Pere Aragonès. Ho han fet en una compareixença virtual, a cavall entre Madrid i Catalunya. 

El primer missatge, de Rufián, per justificar l'aliança. "Cal gestionar el dia a dia i el mentrestant", perquè en la situació actual, ha dit, "no hi ha marge per la màgia". Els republicans defensen la seva actitud responsable. "Ser útils no ens fa menys independentistes". 

Rufián ha posat en valor que aquesta nova aliança confirma un "canvi de paradigma" a Espanya en relació als últims 40 anys, quan l'Estat només pactava amb "els nacionalismes de dretes català i basc". Ara, ha reivindicat, "estan obligats a pactar amb l'esquerra independentista". 

L'acord va acabar-se de desencallar dilluns a la tarda, segons confirmen fonts coneixedores de les negociacions a ElNacional.cat. Després d'esquivar l'allau de preguntes sobre el tema, durant la roda de premsa de cada dilluns, la portaveu i secretària general adjunta, Marta Vilalta, sortia a tota velocitat de la seu d'ERC cap a Madrid per reunir-se amb Rufián i la resta de membres de la comissió negociadora amb el PSOE. 

L'ira d'Ayuso

Un dels punts més destacats de l'acord de pressupostos entre ERC i PSOE fixa l'objectiu de revisar l'impost de grans fortunes per acabar amb el dumping fiscal de Madrid, o el que és el mateix, que les rendes més altes optin per tributar a la capital d'Espanya perquè allà paguen menys impostos. 

L'anunci ha enfurismat la presidenta de la comunitat, la popular Isabel Díaz Ayuso, que ha desplegat tota la seva ira contra socialistes i republicans amb una amenaça explícita: que serà "el pitjor malson de qui toqui la butxaca dels madrilenys"