Catalunya segueix acumulant cites excepcionals. La mitjanit d'aquest dijous arrenca la campanya electoral més inèdita de la història recent. Si la de les últimes eleccions al Parlament, les del 21 de desembre de 2017, van passar a la posteritat per ser les primeres que es feien amb els principals líders polítics independentistes empresonats, aquesta vegada la pandèmia deformarà de dalt a baix la campanya: sense càntics, sense passejades i amb aforaments limitats. Contra les adversitats, ERC guarda un as a la màniga: l'efecte Junqueras

aragones i vilalta amb una foto de junqueras i rovira erc acn

Segons confirmen fonts del partit a ElNacional.cat, ja han activat els tràmits perquè el seu president pugui sortir de Lledoners per participar en la campanya electoral del 14-F. L'exvicepresident compleix la quarta part de la seva condemna de 13 anys de presó, el proper 30 de gener. Això vol dir que podrà començar a gaudir de permisos ordinaris per passar jornades fora de la presó. Concretament pot disposar de 36 dies l'any. A més, la conselleria de Justícia, en mans d'ERC, ultima una nova concessió del tercer grau als presos, que el Suprem va suspendre al desembre. 

Després de quatre Nadals tancats i cinc campanyes electorals -les catalanes de 2017, les espanyoles del 28-A i el 10-N de 2019 i les municipals i europees del maig de fa dos anys- ERC té l'oportunitat de comptar amb el seu trumfo per jugar la partida. Fins ara ho havia pogut fer només de manera virtual, amb connexions i entrevistes fetes entre reixes. "És evident que nosaltres el voldrem en campanya, i ell vol ser-hi", asseguren des del seu entorn més proper. 

Forcadell, Bassa i Romeva

Aquest dimecres, just a les portes de l'inici de campanya, es reuneixen les juntes de tractament, de qui depèn l'aprovació d'aquests permisos. "Estem mirant què podria fer, en quines hores i quins dies", expliquen des d'ERC a aquest diari. "Ell en té moltes ganes... i li té unes ganes als socialistes", apunten. Alhora, assenyalen que té interès en poder parlar amb el territori i veure's, en la mesura que la pandèmia ho permeti, amb els veïns per saber com estan passant la crisi del Covid. En qualsevol cas, expliquen que, sobretot, el que més vol és estar amb la família, tal com ell mateix explicava fa uns dies en aquesta entrevista a ElNacional.cat

A més de Junqueras, els republicans també confien en poder comptar amb Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva, que en les properes setmanes també hauran arribat a exhaurir una quarta part de les seves respectives condemnes. L'expresidenta del Parlament ho farà el 2 de febrer, mentre que els exconsellers no complirien el termini, en principi, fins al 16 de febrer. 

Actualment, després que el Suprem decidís revocar el tercer grau que se'ls havia concedit, els presos polítics estan en segon grau. En aquest règim, la concessió dels permisos depèn de la junta de tractament, en funció a l'evolució del pres. Si la sol·licitud és per dos dies, la proposta és de la junta i la resol el Servei de Classificació de la Secretaria, que depèn de Justícia. En canvi, quan el permís demanat va entre els tres i ser dies, l'última paraula la té el jutge de vigilància penitenciària

Es compliran els sondejos?

Si fa només uns mesos la immensa majoria de sondejos pronosticaven que ERC podia guanyar còmodament les eleccions, a mesura que s'acosta la data, els seus rivals han anat retallant distàncies. Així ho detecten també els propis trackings interns que manegen a la seu de Calàbria, on perceben fa dies que el factor Illa ha servit al PSC per escurçar la diferència i posar-se frec a frec disputant-los el primer calaix del podi. ​Des de la direcció republicana confien que als socialistes els acabi passant factura "l'error" de judicialitzar la data de les eleccions. 

A l'altre costat, les darreres enquestes fetes públiques vaticinen també una remuntada de posicions de Junts per Catalunya. A ERC saben molt bé què es assaborir el triomf a les enquestes i que els de Puigdemont els acabin descabalcant a les eleccions al Parlament. Amb tot, confien que les victòries assolides a les útlimes cites amb les urnes, a les municipals i a les generals, siguin una tendència que s'acabi consolidant aquest 14 de febrer. O el 30 de maig, si és que finalment el TSJC accedeix a ajornar els comicis tal com demana el Govern de la Generalitat i la majoria de partits. 

Realisme i via àmplia

ERC ha presentat aquest dilluns el seu lema de campanya: 'Via àmplia a la independència', en contra d'aquells qui, segons ha apuntat Marta Vilalta, aposten per ser "pocs i purs" i transitar per una "via estreta".

La portaveu dels republicans ha evitat mencionar explícitament Junts per Catalunya, però se li ha entès perfectament per qui anava l'afirmació. De fet, ha acompanyat el discurs d'una crítica oberta a les declaracions del candidat de JxCat que ha dimitit després de dir "puta histèrica" a Colau. "Defensem un projecte totalment diferent del que representa", ha aclarit Vilalta. El pilar d'aquesta via àmplia és, tal com l'ha definit, aplicar un full de ruta "realista i útil" que permeti a l'independentisme superar el 50%.

Malgrat la negativa que ha rebut ja a banda i banda, des d'ERC segueixen apostant per liderar un Govern que sumi JxCat, la CUP, els comuns i el PDeCAT, i es presenten com l'única opció que pot fer de "ròtula" entre totes aquestes forces perquè els catalans no hagin de triar entre un govern d'esquerres o un d'independentista.