ERC va guanyar les eleccions generals a Catalunya amb 870.000 vots i la promesa de transitar per la via pragmàtica de la negociació. I els de Junqueras mantenen l'aposta malgrat les crítiques de la resta de partits independentistes. El 2020 començava amb un acord entre els republicans i el PSOE per investir Pedro Sánchez i acaba amb els mateixos actors teixint una nova aliança per aprovar els pressupostos de l'Estat. La direcció d'ERC, amb el vicepresident Pere Aragonès al capdavant, ha validat l'acord en una reunió de l'executiva del partit, aquest dimecres al matí. El text preveu que Catalunya rebi 2.339 milions d'euros als pressupostos de 2021. La inversió més gran dels darrers anys. La promesa: que per primera vegada, el govern català rebrà més del que contribueix al PIB estatal. Els republicans han incorporat una "clàusula de compliment" per garantir que el govern espanyol compleix amb els pagaments compromesos. 

WhatsApp Image 2020 11 25 at 14.07.58

El que fa només 24 hores era un preacord, que anunciava Gabriel Rufián a Madrid, es va seguir treballant al llarg del dia per transformar-se en un document definitiu. A més dels 4 compromisos que va explicar ahir el cap de files d'ERC a Madrid -acabar amb la intervenció dels comptes de la Generalitat vigent des de 2015, eliminar el dumping fiscal de Madrid, la moratòria del pagament de les quotes d'autònoms fins al març de 2021 i la liquidació del deute pendent en beques-, ERC ha arrencat el compromís del PSOE perquè Catalunya pugui gestionar l'ingrés mínim vital -una concessió exclusiva fins ara a Euskadi i Navarra- i més inversió en infraestructures. A més, la Generalitat podrà administrar directament els recursos que arribin d'Europa

La xifra de 2.339,4 milions d'euros és la suma del que rebrà Catalunya per transferència directa dels pressupostos, 2.099 milions, i les transferències de capital previstes. D'aquesta manera, el percentatge d'inversió de l'Estat amb Catalunya arribarà al 19,1% del PIB espanyol. Segons ha avançat Pere Aragonès, això vol dir que "per primera vegada" Catalunya rebrà més diners del seu pes en el PIB estatal, que actualment és del 19% anual. Per això, Aragonès ha destacat que es tracta d'un "acord exigent". Així mateix ha deixat clar que "no és cap xec en blanc". Prova d'això, ha explicat, és que el pacte assolit amb el PSOE inclou una "clàusula" per controlar que l'Estat espanyol no decideixi saltar-se els compromisos, com ha anat fent al llarg de la història. Una comissió de seguiment es reunirà cada quatre mesos per comprovar-ho. 

WhatsApp Image 2020 11 25 at 14.07.58 (1)

"Ser útils en el dia a dia"

Els encarregats de fer públic l'acord amb el PSOE han estat Gabriel Rufián i Pere Aragonès. Ho han fet en una compareixença virtual, a cavall entre Madrid i Catalunya. 

El primer missatge, de Rufián, per justificar l'aliança. "Cal gestionar el dia a dia i el mentrestant", perquè en la situació actual, ha dit, "no hi ha marge per la màgia". Els republicans defensen la seva actitud responsable. "Ser útils no ens fa menys independentistes". 

Rufián ha posat en valor que aquesta nova aliança confirma un "canvi de paradigma" a Espanya en relació als últims 40 anys, quan l'Estat només pactava amb "els nacionalismes de dretes català i basc". Ara, ha reivindicat, "estan obligats a pactar amb l'esquerra independentista". 

L'acord va acabar-se de desencallar dilluns a la tarda, segons confirmen fonts coneixedores de les negociacions a ElNacional.cat. Després d'esquivar l'allau de preguntes sobre el tema, durant la roda de premsa de cada dilluns, la portaveu i secretària general adjunta, Marta Vilalta, sortia a tota velocitat de la seu d'ERC cap a Madrid per reunir-se amb Rufián i la resta de membres de la comissió negociadora amb el PSOE. 

Madrid, en peu de guerra

Un dels punts més destacats de l'acord de pressupostos entre ERC i PSOE fixa l'objectiu de revisar l'impost de grans fortunes per acabar amb el dumping fiscal de Madrid, o el que és el mateix, que les rendes més altes optin per tributar a la capital d'espanya perquè allà paguen menys impostos. 

L'anunci ha regirat la presidenta de la comunitat, la popular Isabel Díaz Ayuso, que ha desplegat tota la seva ira contra socialistes i republicans amb una amenaça explícita: que serà "el pitjor malson de qui toqui la butxaca dels madrilenys"

La pinça amb Podemos i Bildu contra Cs

El suport dels 13 diputats d'ERC al Congrés, sumats als 5 de Bildu i els 6 del PNB deixa en fora de joc Ciutadans, que al llarg de les últimes setmanes havia mostrat a Pedro Sánchez la seva predisposicó a cedir els seus 10 escons a Madrid. Uns vots que ara són innecessaris, perquè el govern PSOE-Podemos torna a comptar amb la majoria que va fer possible la investidura

L'ala més conservadora dels socialistes havia pressionat Sánchez perquè prioritzés una entesa amb Arrimadas. Finalment, però, s'ha acabat imposant l'estratègia del vicepresident Pablo Iglesias, que ha estirat el president espanyol cap a la repetició del pacte amb l'esquerra independentista catalana i basca. 

JxCat renega del pacte

Com ja va passar quan al gener ERC va signar l'acord d'investidura de Pedro Sánchez, Junts per Catalunya ha posat el crit al cel per aquesta nova aliança. 

Primer va ser la cap de files dels de Puigdemont a Madrid, Laura Borràs, que va comparèixer per criticar que "no s'aconsegueix res per a Catalunya negociant el que ja era nostre"

Un dard que ha rematat Quim Torra. El president ha escrit al seu compte de Twitter que "un dels honors més grans" de la seva carrera política és no haver aprovat "cap pressupost espanyol" mentre ell va ser president.