Oriol Junqueras tornarà aquest dijous al Congrés dels Diputats, on presenciarà en directe el debat i l'aprovació de la llei d'amnistia. El president d'Esquerra Republicana va assistir a la votació del passat 30 gener, quan el no de Junts per Catalunya va fer caure la norma, que va anar de tornada a la comissió de justícia. Després del pacte entre PSOE, Junts i Esquerra la setmana passada, que va permetre la modificació d'alguns dels articles, la llei va ser aprovada de nou en aquesta comissió i dijous es tornarà a votar a la cambra baixa. A partir d'aquí, se n'anirà al Senat, on el PP va reformar el seu reglament per allargar la tramitació fins a dos mesos. Serà al Congrés on s'haurà d'aixecar el veto dels populars -que després del 23J tenen majoria absoluta a  la cambra alta, a finals de maig. 

Amnistia a l'agenda des de "fa més de quatre anys"

A la sortida del ple del Congrés en què Junts va constatar el seu no a l'amnistia en considerar que era una llei massa poca sòlida, Junqueras va lamentar la decisió de l'altre partit independentista amb representació a la cambra espanyola, criticant que hi havia un acord per aprovar-la i que no era una bona notícia que la llei no hagués tirat endavant. Des de llavors, ERC i també Junqueras van anar insistint en el fet que era important que s'arribés a un nou pacte per aprovar definitivament la llei i que el text que s'havia registrat era robust.

A principis de març i en el marc d'un Consell Nacional d'Esquerra, el seu president va reclamar deixar enrere la tàctica del "curt terminisme" i s'aprovés d'una vegada per totes la llei. Després de l'acord a tres bandes de dimecres passat, Junqueras va mostrar la seva satisfacció pel fet que "molta gent" s'hagués sumat a una proposta que "vam plantejar nosaltres fa més de quatre anys". "Estem molt orgullosos d'haver-ho fet, sovint en solitari, i molt orgullosos que tants altres partits hagin acabat assumint com a pròpia aquesta agenda que era i és nostra", va treure pit en una entrevista.

Visita per escoltar el català al Congrés

Aquesta serà la tercera vegada que el líder d'ERC va al Congrés des de les eleccions del 23 de juliol. A banda de les dues votacions de l'amnistia també va assistir-hi de públic el setembre, quan es va poder utilitzar per primer cop el català i la resta de llengües cooficials a la cambra espanyola. Esquerra va situar la reforma del reglament per a poder parlar en la llengua pròpia des del faristol entre les seves condicions per donar suport a Francina Armengol com a presidenta de la mesa. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!