El Partit Popular ha fet servir la majoria absoluta que ostenta al Senat per aprovar definitivament —amb 147 vots a favor i 116 en contra— la reforma del reglament i a partir d’ara la Mesa tindrà la potestat de decidir si una iniciativa legislativa que ve del Congrés es tramita pel tràmit d’urgència o no. D’aquesta manera els populars podran endarrerir fins a dos mesos la tramitació al Senat de la llei d’amnistia i no vint dies, tal com estava previst fins ara. Els conservadors han rebutjat totes les esmenes de les forces d’esquerres i independentistes i han tirat endavant una autoesmena a partir de la qual també s’obligarà el president del govern i els ministres a comparèixer quan ho sol·licitin els grups parlamentaris.

Amb el moviment, els populars pretenen que amb aquest termini de dos mesos l'amnistia es pugui passar pel sedàs de catedràtics, experts i juristes a les comissions del Senat, així com demanar un informe al Consell General del Poder Judicial.

Amb la reforma, els conservadors insisteixen a convertir el Senat en un mur per torpedinar al màxim tota l’activitat legislativa del Congrés, on s'instal·larà una majoria de 178 diputats amb la investidura de Pedro Sánchez. De fet, l'aprovació ha estat exprés: la setmana passada van accelerar al màxim la tramitació de la reforma del Reglament, prenent-la en consideració dimecres passat amb l’objectiu que aquest dilluns aterrés a la Comissió de Reglament i aquest dimarts s’ha aprovat definitivament al ple, amb l’oposició de l'esquerra, Junts i Esquerra Republicana, entre d'altres.

A més, el PP ha aprofitat l'aprovació per incloure un apartat en el qual s’obligui el president del govern central o els ministres a comparèixer a la cambra alta quan ho sol·licitin dos grups parlamentaris o una cinquena part dels senadors, un llindar que el PP sobrepassa llargament. L’esmena introduïda vol contrarestar la maniobra de quatre ministres del govern espanyol que la setmana passada van rebutjar acudir al ple del Senat per comparèixer-hi sobre diferents temes al·legant que l’obligació no estava recollida al reglament.

La reforma pactada ha despertat la crítica de l’esquerra. El PSOE ha insistit aquest dimarts a definir com a “inconstitucional” la reforma del reglament. “No s’han respectat els terminis ni s’ha respectat la Junta de Portaveus”, ha assegurat la portaveu socialista, Eva Granados, que ha recordat que el seu partit portarà la modificació al Tribunal Constitucional. A més, ha subratllat que "avui és un mal dia per al Senat" perquè, segons ha dit, "es consuma l'atropellament als drets dels senadors", ha lamentat fent èmfasi de l'ús de la majoria absoluta del PP per "obstaculitzar".