Ja és definitiu. El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la reforma del reglament que permet emprar-hi amb plena normalitat el català, l’aranès, el basc i el gallec. Els 180 vots a favor del PSOE, Sumar, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Bildu, PNB, BNG i Coalición Canaria s’han imposat als 170 vots en contra de PP, Vox i UPN. Hi ha hagut un diputat del PP que s'ha equivocat a l'hora de votar i ha premut el botó verd en comptes del vermell. El debat d’aquest dijous, però, ja no ha pivotat íntegrament al voltant de la normalització lingüística. Les paraules d’aquest dimecres de Pedro Sánchez sobre l’amnistia, i la proximitat de la investidura —tot indica que fallida— d’Alberto Núñez Feijóo ha provocat que la possibilitat d’exculpar independentistes pel Procés s’hagi colat en un debat sobre llengües.

Ha estat, tot plegat, la segona vegada que en un ple al Congrés dels Diputats s’hi ha pogut parlar en català, sense interrupcions ni expulsions de la cambra. La Mesa de la cambra va acordar la setmana passada que la normalització lingüística ja es posés a prova en el mateix debat sobre la proposició de llei. Amb aquest acord i amb l’aprovació d’aquest dijous, al debat d’investidura d’Alberto Núñez Feijóo com a president del govern espanyol també s’hi podran emprar les llengües cooficials.

La reforma del reglament del Congrés dels Diputats ja és definitiva, perquè no ha de passar pel sedàs del Senat. L’explicació és fàcil d’entendre: no es deu al mètode d’aprovació d’aquesta proposició de llei (tramitació per urgència), sinó pel fet que es tracta d’una modificació del reglament d’una cambra. De manera que s’entén que aquesta pot decidir sobre ella mateixa, forma autònoma; sense dependre de la llum verda o de les esmenes rebudes per part de la cambra alta.

 

Aprovada l'esmena del PNB: dur les llengües cooficials a totes les lleis

El primer grup parlamentari a presentar una esmena ha estat el PNB, que volia incorporar una disposició addicional segona per fer que es realitzin versions autèntiques de les lleis aprovades en totes les llengües cooficials diferents del castellà. L’encarregat de defensar la proposta dels nacionalistes bascos ha estat Joseba Andoni Agirretxea, el mateix parlamentari que dimarts va fer el primer discurs íntegre en basc a la cambra baixa. Amb 178 vots a favor, l'esmena presentada pel PNB ha tirat endavant i s'ha sumat així un punt més a la normalització lingüística.

Tombades les esmenes a la totalitat per part del PP i de Vox

Més tard han arribat les esmenes a la totalitat presentades per Vox i pel PP. El partit d’extrema dreta també proposava reformar el reglament del Congrés dels Diputats, però en el sentit contrari de la proposta presentada pel PSOE, Sumar, Esquerra Republicana, PNB, Bildu i BNG. La ultradreta pretenia obligar els parlamentaris a utilitzar el castellà en qualsevol activitat parlamentària. Paral·lelament, Vox va presentar aquest dimecres un escrit a la Mesa per saber quant costarà la normalització lingüística a la cambra baixa.

Posteriorment, el portaveu del PP, Borja Sémper, ha sortit a defensar l’esmena a la totalitat presentada pel PP, que també pretenia posar el fre de mà a la reforma del reglament. El partit considera que una modificació d’aquest tipus ha de realitzar-se dins del “consens” de la Comissió del Reglament de la cambra baixa. Els populars argumenten que el Congrés dels Diputats s’ubica a Madrid, motiu pel qual, a parer seu, no té cap sentit qui s’hi parlin llengües pròpies d’altres territoris, però no de la capital espanyola. Les dues esmenes, tant la del PP com la de Vox, han estat finalment tombades.