L'endemà que la Comissió de Venècia avalés l'amnistia, Oriol Junqueras ha intervingut a l'inici del consell nacional d'ERC celebrat aquest dissabte a la seu del partit per reclamar que s'aprovi una llei que "tenim a tocar". "Ens sentim amb el deure de recordar a tothom que més enllà de la tàctica del curtterminisme hi ha grans objectius i nobles aspiracions que aquest país mereix que es concretin", ha asseverat el president d'Esquerra durant el seu parlament, assegurant que el partit no vol "desaprofitar cap oportunitat per cridar a la responsabilitat de tothom i aprovar la llei". A finals de gener, Junts per Catalunya va votar en contra de la norma al Congrés entre crítiques dels republicans —aquell dia el mateix Junqueras va seguir les votacions a la cambra baixa— i des de llavors continua a la Comissió de Justícia. El compte enrere perquè els juntaires i el PSOE arribin a un acord definitiu ja ha començat, ja que el termini s'acaba la setmana vinent. 

Amnistia per negociar amb igualtat de condicions amb l'Estat

Durant la seva intervenció, que ha començat enviant un missatge d'ànims al secretari general de Junts Jordi Turull, el president dels republicans ha insistit que la llei d'amnistia no només ha de "permetre alliberar de la pressió judicial al voltant de 1.500 persones", sinó que, a més, ha de ser "la fi d'una persecució injusta i l'inici d'un procés de negociació política en la qual totes les parts estiguin en condicions d'igualtat i no n'hi hagi una part que imposi la repressió a l'altre". Junqueras ha volgut recordar que el partit fa anys que reclama una llei d'amnistia "que hem tingut i encara tenim a tocar", per "continuar defensant en millors condicions els objectius que sempre hem tingut". 

Abans de referir-se a la necessitat de deixar de banda el "curtterminisme" per aprovar l'amnistia, Junqueras ha expressat el seu rebuig per la decisió del Tribunal Suprem d'obrir una causa per terrorisme contra el president Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg per Tsunami Democràtic: "És evident que això no s'aguanta per enlloc, però també és evident que moltes coses les han aconseguit tirar endavant fins que finalment han topat amb nosaltres i les raons que ens acompanyen", ha tret pit el republicà, reiterant que les acusacions contra els independentistes són "infundades". Tot plegat, segons Junqueras, demostra la voluntat de la "cúpula del poder judicial espanyol fa molt temps que no vol fer justícia sinó política" i que, per tant, el seu paper és "fer justícia des de la política" a través, per exemple, de l'amnistia.

"Responsabilitat" pels pressupostos 

En la seva intervenció, el president d'ERC també ha fet referència als pressupostos de la Generalitat que el Govern ha aprovat aquesta setmana després d'un pacte amb el PSC que no ha mencionat. Amb tot, els comptes no tenen els suports necessaris per ser aprovats al Parlament —falta l'acord amb un altre grup del qual la CUP ja s'ha desmarcat— i per això mateix el republicà ha demanat s'"actuï amb la màxima responsabilitat i els donin el suport que es mereixen no només els pressupostos sinó la gent del país". "Esperem que tothom actuï amb la responsabilitat que estem segurs que ens caracteritza a nosaltres", ha resolt.