Tot i els diferents matisos i arguments que cada grup de l'oposició ha donat, el missatge unànime al Govern ha estat la petició que reaccioni ja i s'anticipi a la més que previsible arribada de la tercera onada de la Covid-19. I l'anticipació hauria d'arribar, segons han dit, amb restriccions i ajuts econòmics.

El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha denunciat la "ruïna" dels "sectors més afectats" i ha demanat al Govern que impulsi un pla de xoc per als autònoms i els comerços que formin part de la restauració, l'oci nocturn i l'esport no professional.

Carrizosa ha qualificat els pressupostos del Govern de "nyap" i ha retret que els grups que els van aprovar, JxCat, ERC i comuns, no fessin cas de les esmenes presentades pel seu partit que demanaven "reorientar 900 milions que van a xiringuitos que haguessin anat molt bé als autònoms".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha criticat la gestió de l'Executiu afirmant que aquest ha estat impedit per "la confrontació política", en referència a les picabaralles entre JxCat i ERC i les demandes a la Moncloa. "Avui ha aprofitat per dir que el govern espanyol no fa res, cosa que és falsa", ha retret Iceta al vicepresident del Govern, Pere Aragonès.

L'informe d'Amnistia

El líder socialista ha repassat alguns dels elements que, al seu parer, són errors del Govern com "el mal funcionament del sistema de rastreig", que no s'hagi revocat el contracte amb Ferrovial, que "el 061 encara sigui de pagament en algunes companyies" o les vagues del personal sanitari.

Iceta, juntament amb la líder de Catalunya En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha lamentat l'informe d'Amnistia Internacional que denunciava la vulneració de drets humans a les residències acusant el Govern d'impedir l'ingrés hospitalari als seus usuaris per la seva edat i la seva condició de residents.

Albiach, a més, ha apuntat que el més greu és que "aquesta ordre segueix vigent". La líder dels comuns ha estat una de les portaveus que més insistentment ha demanat l'anticipació del Govern a la tercera onada demanant que aquest cap de setmana el confinament continuï sent municipal i no comarcal.

"Tot això encara s'entén menys veient el que passa a Europa. Els demano que no relaxin les restriccions, si en calen més doncs més. Això sí, calen ajudes econòmiques perquè sinó no s'aguantarà". Per últim, Albiach ha denunciat que la Generalitat va trigar nou dies en reaccionar a la residencia de Tremp i ha alertat que hi ha cinc centres més a Girona amb una situació greu.

Ajuts i focus de contagi

Centrant-se més en l'economia catalana, el diputat de la CUP Vidal Aragonès ha assegurat que el pressupost aprovat aquest any "és inferior al del 2010 tot i que hi ha 200.000 persones més" al país. També ha retret a la consellera de Salut, Alba Vergés, que hagi basat el seu discurs en l'esperança i ha demanat actuar en "els focus de contagis: les escoles, el transport públic i les residències". 

Per la seva banda, el president del PPC, Alejandro Fernàndez, també ha demanat ajudes urgents, en concret per als autònoms, assegurant que "no poden esperar dues setmanes més, ja que poden ser definitives per a ells".