El director de l'Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, ha criticat que la major part de les contractacions fetes pel Govern durant la pandèmia de la Covid-19 han recaigut en grans corporacions. "Ens ho hem de mirar, perquè aquí està passant alguna cosa", ha declarat en roda de premsa virtual.

Gimeno ha afegit que es poden entendre contractacions en el pic d'emergència però ha apuntat que ara ja han passat nou mesos i que no hi ha hagut transparència ni retiment de comptes. Ha criticat també la contractació d'empreses no especialistes en la matèria en que havien de desenvolupar una tasca i ha posat com a exemple el contracte de la conselleria de Salut amb Ferrovial per al rastreig de contactes. Ha apuntat també que no s'han rendit comptes sobre les subvencions per sectors.

Concretament sobre Ferrovial, el cap de l'Oficina Antifrau ha reconegut que en aquest cas l'empresa no era especialista en el rastreig de contactes de Covid, tasca per a la que se la va contractar. "S'han limitat a gestionar captant persones sense formació i fent-los formació però no tenien una tècnica especial sobre un tema determinat", ha explicat.

 trabajadores servicio ambulancias ferrovial - europa press

La contractació de Ferrovial va provocar les crítiques al Govern de diversos grups de l'oposició / Foto: Europa Press

Ha afegit que per fer un contracte d'emergència cal "relació directa immediata" amb l'àmbit per al que s'ha de treballar. A més, ha dit que la suspensió del mateix contracte durant un temps "xoca amb la realitat que hi hagi una necessitat imperiosa".

La falta de transparència

Més enllà de Ferrovial, el director ha afirmat que no es tracta de dir que tot s'ha fet malament però sí que ha dit que "s'ha de millorar". En aquest sentit, ha considerat que calia haver establert una "auditoria permanent" per comprovar que les contractacions fetes responien a una política determinada i si aquesta ha donat resultat o no. En aquesta línia, també ha trobat a faltar l'explicació del perquè de subvencions a determinats sectors econòmics. "No sabem si les polítiques d'afavorir determinats sectors econòmics, o que han necessitat prestacions o subvencions, respon a una política i si ha funcionat o no ha funcionat", ha manifestat.

Gimeno ha afirmat que no es tracta de sospitar de tothom però sí "d'extremar l'exigència". Ha afegit que s'ha avançat pel que fa als grups d'interès "però no suficient". Tanmateix, ha negat també acusacions de malbaratament de diner públic però sí ha esmentat que no s'ha aprofitat la capacitat de moltes entitats, empreses i persones tant de l'àmbit català com espanyol. "S'ha optat per la posició més fàcil i aquí la lliure concurrència en contractes públics queda tocada", ha reconegut.

Gimeno ha recordat que l'Oficina Antifrau va fer una guia sobre contractació pública i la recomanació que cada institució incorporés al seu portal una pestanya on informés de les gestions relacionades amb l'alerta sanitària. En aquest apartat, s'hauria d'explicar el perquè d'un contracte, quina urgència té i perquè s'ha escollit una empresa determinada. "Que ho expliquin", ha dit.

 

Imatge principal: El director de l'Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno / ACN