L’objectiu és evitar una tercera onada de coronavirus com la primera i la segona. Així ho ha assegurat aquest dimecres Pedro Sánchez en la seva compareixença davant del Congrés dels Diputats, durant la qual s’ha mostrat disposat a collar els cargols de les mesures. “Si cal endurir el pla de Nadal, no tinguin dubtes que el govern d’Espanya ho proposarà a les comunitats autònomes”, ha defensat el president espanyol, que ha reclamat fer “un últim esforç” a tothom. “Aquest Nadal decidim si evitem la tercera onada i entronquem amb la vacunació”, ha reblat. Tot i que ha dit que Espanya és "un dels països amb millors dades", ha alertat que s'està produint un "augment preocupant del nombre de contagis".

El president del govern espanyol s’ha presentat a les Corts espanyoles amb el mateix missatge que a la primera i la segona onada. "Només de nosaltres depèn que no hi hagi una tercera onada", ha advertit davant l’hemicicle. Per això, ha defensat l’estat d’alarma durant sis mesos, que dona un paraigua legal a les restriccions. I es mantindrà el temps que faci falta: ni un dia més ni un dia menys. "S'aixecarà quan calgui, si és possible abans, però no es prorrogarà en va", ha garantit el dirigent socialista.

Sánchez també ha volgut obrir una finestra d’esperança: amb les vacunes obrim una nova "etapa esperançadora", la del “principi de la fi”. En aquest context, ha subratllat que el Ministeri de Sanitat està treballant "a ple rendiment" perquè les vacunes comencin a arribar i administrar-se el més aviat possible. Ja tenen a punt un important aparell logístic, ha assenyalat. En aquest punt, ha celebrat que l'empresa catalana Roig Jofre fabriqui les vacunes de Janssen.

La compareixença del president del govern espanyol ha arrencat amb un agraïment a la "majoria plural" que ha mantingut el suport al seu executiu, després de l'aprovació dels pressupostos. En aquest sentit, ha reivindicat un cop més que "l'estat d'alarma funciona", assegurant que "avui som un dels països amb taxes d'incidència més baixes". Ha recordat que "els governs europeus estem actuant amb els instruments que tenim a l'abast per salvar vides". Per això ha instat les formacions de l'oposició, especialment el PP de Pablo Casado, a "reconsiderar la seva posició".

El pla de vacunació

El pla de vacunació aprovat pel govern espanyol divideix el procés en tres fases i quinze grups de població. La primera fase, de gener a principis de març, serà un “subministrament inicial”. Es dirigirà a uns dos milions i mig d’espanyols de quatre col·lectius absolutament prioritaris: 1, residents; 2, treballadors de residències; 3, personal sanitari,  i 4, grans dependents no institucionalitzats

En la segona etapa, que anirà de març a principis de juny, es preveu un “increment progressiu” de l’arribada de les vacunes. La tercera i última fase, que s’allargarà “durant els mesos d’estiu”, perseguirà la vacunació de la totalitat de la població espanyola. Els altres onze grups s’encaixaran en aquestes dues etapes. Són els següents:

 

5. Persones en condicions de risc, inclosos majors de 64 anys

6. Persones que viuen o treballen en comunitats en entorns tancats

7. Persones vulnerables per la seva situació socioeconòmica

8. Treballadors de sectors essencials

9. Tot el personal docent

10. La població infantil

11. La població adolescent

12. El conjunt de la població adulta

13. Residents en àrees d’alta incidència o amb possibilitats de brots

14. Embarassades i mares en lactància

15. Persones ja immunitzades amb anticossos

 

Casado, líder del cristianisme

La primera rèplica, com a cap de l’oposició, ha estat de Pablo Casado, i ha estat especialment surrealista. El líder del PP ha retret a Sánchez que hagi parlat de “festes de l’afecte” i no hagi fet referència al Nadal. “Tant els costa celebrar el naixement de Jesús en un país cristià, en una civilització occidental?”, li ha preguntat el dirigent conservador. Li ha reclamat "felicitar el Nadal sense problemes" i ha recordat com el president espanyol felicita per Twitter a altres confessions religioses. Més enllà d’això, Pablo Casado ha assegurat que és Sánchez qui bloqueja la renovació del CGPJ i l’ha acusat de “covard” per no deixar Podemos fora d’aquesta equació, una de les condicions de Gènova.