Junts no té intenció d'esperar de braços plegats la decisió sobre l'aixecament de la immunitat dels seus eurodiputats, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. La formació independentista ha posat en marxa una campanya amb vídeos a les xarxes per explicar les raons contra el seu suplicatori. Rere una crida a protegir el Parlament Europeu i la seva immunitat, els eurodiputats denuncien que el seu cas obeeix a una "persecució política".

Precisament aquest dijous, la comissió d'Afers Jurídics tindrà de nou el president de JxCat com a protagonista, però no pel suplicatori sinó per un altre cas impulsat pel mateix Puigdemont. Es tracta de la petició d'empara que va demanar a l'Eurocambra arran de la informació publicada el mes d'agost pel diari El Mundo on s'informava que l'Audiència havia obert una peça secreta contra ell, en el marc de la qual s'havia punxat el seu telèfon i el de persones del seu entorn.

El president del Parlament, David Sassoli, va acceptar la petició d'empara i la va remetre el mes de setembre a la comissió d'Afers Jurídics, que l'estudiarà a partir d'avui. En aquest cas, la ponent serà l'eurodiputada dels Verds Marie Touissant. També aquest debat haurà de servir als eurodiputats per insistir a denunciar que pateixen una persecució política. 

Fumus persecutionis

A banda de les intervencions dins del procediment, Junts ha volgut desbordar les parets de la comissió, on el seu suplicatori es tramita de manera confidencial, i explicar el seu cas perquè arribi als diferents àmbits polítics de Brussel·les. D'aquí la raó d'aquesta nova campanya amb vídeos a les xarxes i una pàgina específica a la web de Junts i Lliures per Europa.

La campanya en català, anglès, francès, alemany i neerlandès ofereix un detallat argumentari rere el títol Per què el Parlament Europeu ha de rebutjar la suspensió de la immunitat. A partir d'aquí es despleguen les raons sobre els defectes de procediment, la falta de fonament de les acusacions i la denúncia que es tracta d'una fumus persecutionis, és a dir, la sospita fonamentada que els processos s'han iniciat amb la intenció de "causar danys a l'activitat política del diputat".

 

Junt amb l'argumentari en cinc llengües, s'han preparat diferents vídeos. El primer, de tres minuts, explica les raons per les quals la justícia espanyola demana l'aixecament de la immunitat dels eurodiputats. Al costat de les imatges de l'1-O i del judici al Suprem, hi apareix també la manifestació de Brussel·les del 2017 i la de Perpinyà el febrer de l'any passat, i s'exposen els argument sobre el procediment irregular, càrrecs sense fonament i la persecució política.

 

En un altre vídeo s'expliquen les raons per les quals el Tribunal Suprem no és competent per a jutjar-los, com denuncien els eurodiputats. Aquí, hi apareix la decisió del Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les contra l'euroordre de Lluís Puig, així com el pronunciament del Grup de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides contra la detenció de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras.

 

Les euroordres del jutge Pablo Llarena i el rebuig d'Espanya a acceptar la immunitat dels tres eurodiputats protagonitza un altre dels vídeos.

 

El darrer denuncia que l'objectiu de l'aixecament de la immunitat és empresonar els tres eurodiputats abans del judici

 

Pel que fa a la tramitació del suplicatori, Puigdemont, Comín i Ponsatí ja van comparèixer a la comissió per exposar la seva defensa. En aquests moments, el suplicatori es manté pendent de l'informe del ponent.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont amb els eurodiputats Clara Ponsatí i Toni Comín / ACN