El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha tancat l'acte que ha reunit aquest dissabte milers de persones a l'explanada de Perpinyà cridant els presents a preparar-se pel que ha descrit com "la lluita definitiva", i per a la qual caldrà superar "errors", i vèncer "dubtes i febleses". "Ja sabeu a on ens porta la preparació, i la feina coordinada, i la unitat: a guanyar", ha reblat.

"Com a poble ho sabem -i sobre tot, ho saben- ja no ens aturarem i ja no ens aturaran. No hem d'esperar temps millors perquè ja els tenim aquí", ha proclamat en aparèixer a l'escenari on ha estat acollit amb entusiasme pels milers de concentrats.

Puigdemont ha enviat el seu missatge més enllà de l'independentisme i ha assegurat que una república catalana independent "és l'única garantia de posar fi a un règim monàrquic hereu directe del franquisme, un règim injust, que té al·lèrgia a la catalanitat". I això no obstant, també ha volgut homenatjar aquells polítics que van intentar abans superar la situació i que han pogut demostrar que "aquest és un camí eixorc, que l'Estat només entén un poble mobilitzat".

Per fer possible aquesta mobilització, però, ha advertit que cal preparació, de la qual s'haurà de responsabilitzar el Consell per la República. "Ens hem de preparar coordinant les nostres accions, ens hem de coordinar millor, organitzant-nos arreu del territori, amb una xarxa territorial que el controli; ens hem de preparar combatent la repressió de l'Estat a partir de la xarxa entorn al Consell per la República, rebutjant el règim monàrquic nascut del franquisme i rebutjant els negocis abusius d'aquest estat repressor", ha reblat advertint que totes les victòries futures només seran possibles seguint aquest mot d'ordre.

Puigdemont ha assegurat que sempre s'ha sabut que no era fàcil la llibertat i que el valor del què ha passat és que sent conscient d'aquestes dificultats hi havia el convenciment que calia fer-ho. "Portem escrita a la pell les persecucions que han patit una generació rere l'altre de catalans, per això som aquí dempeus, no agenollats, amb la voluntat ferma de llibertat que no és només una esperança, és un compromís", ha assegurat.

Puigdemont ha acabat citat Antoni Rovira i Virgili quan, sortint de Perpinyà en el tren que el duia a l'exili, va escriure El jurament de l'exiliat i ha començat fent un reconeixement al suport de la Catalunya Nord.  "Sense fraternitat no hi ha llibertat, i avui, vosaltres aquí, i milers de persones encallades per les carreteres per motius que tots sabem sou una mostra del poder de la fraternitat", ha explicat.

Puigdemont ha donat les gràcies en prendre la paraula als qui han fet possible aquest acte, a la gent de la Catalunya Nord, als catalans víctimes de la repressió per lluitar per la democràcia, "des d'Oriol Junqueras a Valtònyc"; als pobles que lluiten per la llibertat, i a tota aquella gent que són víctimes dels poders com els joves d'Altsasu o Julian Assange -"que ens ha ajudat i és una veu per la llibertat d'expressió a tot el món, i serveix perquè diem que, si us plau, no extraditin Julian Assange".