El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha anunciat aquesta tarda davant del ple de l'Eurocambra que ha decidit remetre a la Comissió d'Afers Jurídics la petició d'empara de Carles Puigdemont per la vulneració de la seva immunitat per part del Jutjat Central número 6 de l'Audiència Nacional.

Puigdemont va sol·licitar l’empara de la Cambra davant una informació publicada per El Mundo, el passat 30 d’agost, en què es revelava que estava sent objecte d’una nova investigació per part de l’Audiència.

A través d’una carta a Sassoli, Puigdemont va denunciar que amb aquesta investigació s’estava vulnerant la seva immunitat com a membre del Parlament, per la qual cosa va reclamar que la seva sol·licitud d'empara fos comunicada al ple i remesa tan aviat com fos possible a la Comissió d’Afers Jurídics.

Això és el que ha fet avui el president del Parlament Europeu en el primer ple després de l'estiu. Sassoli ha donat a conèixer davant del ple la petició de l'eurodiputat català i la decisió d'enviar-la a la Comissió.

En la carta, Puigdemont advertia Sassoli que estava sent investigat penalment per les seves activitats polítiques, i que dins d’aquest nou procediment obert per l'Audiència s’haurien autoritzat judicialment escoltes que podrien afectar directament o indirectament al secret de les seves comunicacions, a la seva intimitat personal així com les seves funcions com a diputat del Parlament Europeu.

Sense autorització

Així mateix, recorda que es tracta d'una investigació diferent a la que hi ha oberta contra ell al Tribunal Suprem i que l'Audiència l'hauria posat en marxa sense la corresponent autorització del Parlament Europeu.

Segons la informació que va publicar El Mundo, que es remetia a fonts policials, el jutjat número 6 de l’Audiència Nacional centralitza diferents casos oberts contra l’independentisme en el marc d’un dels quals s’haurien demanat escoltes telefòniques en l’entorn de Puigdemont, entre les quals el senador Josep Maria Matamala.

Les sol·licituds haurien estat pendents d’aprovació durant mesos, segons el diari, però finalment haurien rebut llum verda després que Puigdemont va viatjar a finals d’agost a la Catalunya Nord per participar a la Universitat Catalana d’Estiu.

La petició d'empara davant d'aquesta investigació arriba quan l'Eurocambra té pendent encara pronunciar-se sobre el suplicatori del Tribunal Suprem contra Puigdemont, Comín i Ponsatí. L'aixecament de la immunitat dels eurodiputats, que es demana en el suplicatori, és un pas imprescindible perquè la justícia belga es pugui pronunciar sobre l'ordre d'extradició emesa pel jutge instructor espanyol.