La petició d'empara de Carles Puigdemont al president del Parlament Europeu, David Sassoli, sorgeix a partir d'una informació publicada pel diari El Mundo el 30 d'agost en què s'explicava que el Jutjat Central n.6 de l'Audiència Nacional ha posat en marxa una nova investigació contra ell, que inclou escoltes telefòniques i que afectaria també persones del seu entorn.

Davant d'aquesta notícia, Puigdemont va fer arribar una carta al president del Parlament Europeu denunciant la persecució que pateix per part de l'Estat espanyol i la nova investigació -"per raó de les meves activitats polítiques", adverteix-.

“Com sens dubte sap, des del mateix moment en què vaig decidir concórrer a les eleccions al Parlament Europeu, les autoritats espanyoles han intentat impedir, primer, la meva candidatura, i posteriorment la meva presa de possessió com a diputat”, arrenca la missiva a Sassoli on assegura que des del moment en què va ser proclamat diputat les autoritats judicials espanyoles han vulnerat la seva immunitat igual com li ha passat a Toni Comín o a Clara Ponsatí.

Puigdemont ponsatí comín Parlament Europeu ACN

Comín, Puigdemont i Ponsatí en el seus escons en una imatge d'arxiu / ACN

Secret de comunicacions i intimitat

Puigdemont subratlla que dins del nou procediment obert per l'Audiència Nacional s’haurien autoritzat noves escoltes telefòniques, que podrien afectar directament o indirectament al secret de les seves comunicacions, a la seva intimitat personal, així com al desenvolupament de les seves funcions com a diputat.

Subratlla que aquesta investigació s’hauria posat en marxa “sense la corresponent autorització del Parlament Europeu”, la qual cosa vulneraria les immunitats que ostenta com a membre de la Cambra.

És per tot plegat, que Puigdemont sol·licita l’empara de Sassoli i que, tal i com preveu el Reglament del Parlament Europeu, s’anunciés aquesta petició al ple i el remetés a la Comissió d’Afers Legals.

Reclamar aclariments a l'Audiència

“El procediment d’empara dels privilegis i immunitats és, a judici d’aquest diputat, el marc parlamentari adequat en què la Comissió d’Afers Legals podrà sol·licitar al Jutjat Central d’Instrucció n.6 de l’Audiència Nacional d’Espanya quantes informacions o aclariments estimi necessàries”, argumenta Puigdemont, que recorda que aquest de l'Audiència seria un procediment diferent al que ja hi ha obert contra ell al Tribunal Suprem pel referèndum de l’1-O.

El president del Parlament Europeu ha anunciat aquesta tarda davant del ple que recollia la petició d'empara i la feia arribar a la Comissió d'Afers Jurídics.