A partir d'aquest dilluns, els diputats i senadors elegits en les eleccions generals del 23 de juliol podran presentar les seves credencials a la Cambra Baixa. Entre ells hi haurà expresidents autonòmics socialistes Guillermo Fernández Vara, Ximo Puig, Francina Armengol i Concha Andreu, juntament amb Javier Lambán, encara en funcions, desembarcaran aquesta nova legislatura en les Corts. Els diputats i senadors elegits poden començar a anar al Congrés i el Senat tenen de termini fins al 17 d'agost, quan es constitueixin oficialment les Corts Generals, per presentar les seves credencials.

En la legislatura que s'iniciarà el 17 d'agost hi haurà un desembarcament de dirigents del PSOE que no van poder revalidar govern després de les eleccions autonòmiques i municipals celebrades el maig passat. Així, l'expresidenta de les Illes Balears, Francina Armengol i l'expresidenta de La Rioja, Concha Andreu, han aconseguit un escó en les eleccions del 23-J, la primera com a diputada, la segona com a senadora. Armengol i Andreu encapçalaven les llistes del PSOE en les seves respectives circumscripcions.

Expresidents en el Senat

Una situació diferent és la dels expresidents d'Extremadura, l'Aragó i el País Valencià que ocuparan un escó en el Senat, després que siguin elegits per designació autonòmica pels seus respectius parlaments. Guillermo Fernández Vara, Javier Lambán i Ximo Puig van perdre el govern en les eleccions del 28 de maig.

Armengol, Andreu, Fernandez Vara, Lambán i Puig continuen sent secretaris generals del partit als seus territoris, però en el cas de Vara per poc temps, ja que l'expresident extremeny ja ha avançat que convocarà un congrés extraordinari del PSOE d'Extremadura la pròxima tardor per elegir un successor. Vara, que després de perdre el Govern d'Extremadura va fingir amb deixar del tot la política, serà finalment senador, però deixarà de ser diputat autonòmic, igual com Lambán, l'únic de tots ells que encara continua exercint com a president autonòmic en funcions. Tanmateix, Puig, Armengol i Andreu compatibilitzaran els seus nous càrrecs de parlamentaris en les Corts amb els de diputats autonòmics, per la qual cosa continuaran com a líders de l'oposició als seus respectius territoris a tots els efectes.

A la nova legislatura seguirà com a senador per designació autonòmica un altre dirigent territorial socialista, el líder del PSOE a Andalusia, Juan Espadas, que acaba de revalidar el seu nomenament en el Parlament andalús. Les Corts Generals acolliran aquesta legislatura entre les seves cares noves a dos exalcaldes socialistes derrotats en les eleccions de maig: el de Sevilla, Antonio Muñoz, i el de Valladolid, Óscar Puente, que van ser inclosos en les llistes del 23 J i acaben de ser elegits senador i diputat, respectivament.

Presentació de credencials

Els 350 diputats elegits en les eleccions generals podran presentar les seves credencials a la Cambra Baixa a partir d'aquest dilluns, si bé s'espera que el gruix ho faci la setmana següent. Abans d'anar per fer aquest tràmit, els electes han de recollir el document que els acredita com a tals en les juntes electorals provincials de les circumscripcions per les quals van ser elegits. La proclamació oficial de tots els electes es pot prolongar fins al 9 d'agost, una vegada estiguin resoltes les reclamacions que es poguessin plantejar.

S'espera que la majoria de diputats s'apropin a la Carrera|Cursa de San Jerónimo per lliurar les seves credencials a partir de la segona setmana d'agost. Podran fer-ho fins al dia 16, la vigília de la constitució de la Cambra, prevista per al dia 17 a les 10 del matí. A més de lliurar les seves credencials i fer-se la foto per a la seva fitxa parlamentària, els electes hauran d'omplir les declaracions de béns, activitats i interessos econòmics. En la primera hauran de donar compte del seu patrimoni, en la segona detallar les activitats que preveuen dur a terme al marge de la Cambra i en la tercera informar dels seus interessos particulars i professionals anteriors, especificant de quines empreses han cobrat fins ara. Quan es tracti d'activitats per compte d'altri hauran de precisar el nom de l'ocupador i el sector de la seva activitat.

També han d'informar de les donacions, obsequis i beneficis no remunerats de qualsevol naturalesa que hagin obtingut per a si en l'últim lustre, incloent-hi els viatges i invitacions a activitats de lleure, esportives i culturals que, pel seu valor econòmic o per qualsevol altra circumstància, puguin ser rellevants a efectes d'un eventual conflicte d'interès.