El president en funcions i secretari general del PSOE a Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha anunciat aquest dimarts que abandona la política, de manera que no liderarà l'oposició contra la popular María Guardiola, qui finalment governarà la regió gràcies al pacte amb Vox que al principi rebutjava. 

Aquest matí, Fernández Vara s'ha adreçat breument als mitjans de comunicació i ha afirmat que no serà president de la Junta d'Extremadura "ni líder de l'oposició ni tampoc secretari general del partit". De manera que Vara rebutja definitivament ser investit i rebutja estar al capdavant dels socialistes aquesta legislatura. Tanmateix, fonts d'El País apunten que podria mantenir l'escó, almenys, els pròxims mesos. Tot plegat apunta que plegaria a la tardor. 

El PSOE ataca Guardiola pel seu pacte amb Vox 

Després d'unes primeres declaracions estoiques de Guardiola jurant que mai pactaria amb Vox per, entre altres, negar la violència masclista, la popular ha acabat empassant-se les seves paraules a les ordres de Génova. Tot plegat, és munició per als socialistes en plena campanya electoral. La portaveu del PSOE d'Extremadura, Soraya Vega, ha remarcat que la presidenta del PP d'Extremadura, María Guardiola, comença el seu camí com a pròxima presidenta de la regió "mentint i traint" els extremenys, a més de situar la regió "en un marc de vergonya i de ridícul davant de tot Espanya". D'aquesta manera, ha demanat a Guardiola que demani "perdó" als extremenys després de reconèixer que "la seva paraula no té ni validesa, ni consistència" i "pel mal que està fent a la credibilitat d'Extremadura".

Vega ha assenyalat que en 40 anys de camí autonòmic a Extremadura han passat tres presidents, dos presidents preautonòmics i diversos líders de l'oposició; i que "tots ells, amb els seus encerts i amb els seus errors han aconseguit almenys preservar Extremadura del ridícul". Vega retreu a Guardiola que la mateixa popular ha reconegut que la seva paraula no té validesa. Per Vega, "passarà que ningú s'està prenent seriosament la senyora Guardiola" i "per tant, ningú es prendrà seriosament Extremadura".

De la mateixa manera i sobre el contingut de l'acord per a la governabilitat i el canvi polític a Extremadura que han signat el Partit Popular i Vox, ha abundat que Guardiola ha d'explicar al PSOE extremeny "per què va en contra" dels treballadors, dels immigrants, de les víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura franquista o de les persones LGTBI, contra l'educació pública i contra les dones.