La candidata del PP Maria Guardiola ha estat investida com a nova presidenta de la Junta d'Extremadura amb els vots dels 28 diputats populars i dels cinc de Vox, amb els quals governarà en coalició, tot i que el passat 20 de juny va afirmar que no pactaria amb la formació d'ultradreta. Han votat en contra els 28 representants del PSOE, que va ser la formació més votada i guanyadora de les eleccions autonòmiques del 28-M a Extremadura, i els quatre de Podemos. Guardiola es converteix així en la quarta presidenta d'Extremadura, i la primera dona, després de Juan Carlos Rodríguez Ibarra (PSOE), José Antonio Monago (PP) i el seu antecessor immediat, el socialista Guillermo Fernández Vara. 

L'extremenya governarà en coalició amb Vox, que estaran a l'executiu amb una conselleria, la de Gestió Forestal i Món Rural, tot i que en un primer moment Guardiola va assegurar que no pactaria amb una formació que "nega la violència masclista, deshumanitza els immigrants i tira a la brossa la bandera LGTBI".  Poc després, el 27 de juny, va recular i va afirmar que Vox és "un partit constitucional" i que volia un acord per ser investida presidenta. "La meva paraula no és tan important com el futur dels extremenys", va dir Guardiola quan li van retreure el gir de parer en anunciar l'acord amb Vox. 

Complirà amb "lleialtat" l'acord amb Vox

La nova presidenta d'Extremadura ha agraït a Vox el "suport" que li han donat per fer un "govern del canvi" a la regió i ha assegurat que és "un bon acord". Guardiola també ha valorat positivament que s'hagi arribat a un consens entre totes dues forces, per sobre de les "diferències, que n'hi ha", i "enfrontaments ideològics", en unes negociacions que "podrien haver encallat".  Guardiola ha asseverat que el seu partit complirà l'acord al qual han arribat amb Vox i ho farà amb "lleialtat", amb "respecte al poble extremeny" i treballant "molt dur per a aconseguir aquesta Extremadura que mereixem", una tasca, ha afirmat, en la qual no sols hi ha una obligació de compliment per part del PP sinó també de Vox. La popular també ha aprofitat per a desitjar "moltíssims encerts", "capacitat de diàleg" i de "renúncia", perquè hi hagi sintonia "de principi a fi", a la persona que estigui al capdavant de la Conselleria de Gestió Forestal i Món Rural, el departament del qual s'ocuparà Vox i que fins de moment no s'ha donat a conèixer la seva identitat.

Vara, conciliador

En la seva última intervenció al parlament extremeny, el fins ara president Guillermo Fernández Vara (PSOE) i guanyador de les eleccions autonòmiques del passat 28-M ha aconsellat Maria Guardiola que no assumeixi les polítiques d'Igualtat per "por que no estigui sota el seu paraigua" i que designi a una persona que es dediqui "exclusivament a això": "La realitat li mostrarà. Jo ho vaig fer el 2015 i em vaig equivocar", ha admès el socialista, que es retira de la política

No ha estat l'únic consell que ha donat en la seva intervenció en el parlament extremeny, a qui serà la pròxima presidenta de la comunitat: "Quan un està pujant aquí al cim, de com tractes a la gent quan estàs pujant al cim, és com tractar a ells quan estiguin baixant del cim", ha dit Vara, qui ha revelat que ha estat "a prop" de Guardiola en els pitjors moments de les últimes setmanes, "sabent que l'estava passant malament", perquè sap el "difícil que significa i representa quan un ha de posar la cara perquè te la parteixen". Per això, ha retret que li hagués agradat que alguns haguessin tingut amb ell en el passat la consideració que ell ha tingut, té i tindrà sempre, ha remarcat, amb Guardiola. "Bona sort", ha conclòs l'ara expresident extremeny.