El Partit Popular ha guanyat les eleccions autonòmiques a les Corts de l'Aragó, deixant al Partit Socialista en segona posició, i en una situació que fa pràcticament impossible la reedició del mandat de Javier Lambán com a president de l'autonomia aragonesa. Tot apunta a que el popular Jorge Azcón serà el nou president.

Lambán, que es va presentar a aquestes autonòmiques amb el lema "Aragón con voz propia" i actualment ostentava el tercer mandat de la seva carrera política al capdavant del govern de l'Aragó, ha vist com els populars li han avançat per la dreta, augmentant en nombre de diputats.

Això, sumat al creixement exponencial de Vox, posa en safata un pacte de les dretes per fer-se amb un parlament de 67 diputatst, on la majoria requerida per governar serien 34.

 

Com s'aprecia al gràfic, amb el 98% del vot escrutat el Partit Popular ha assolit 28 diputats, el Partit Socialista 23, Vox 7, Podemos-AV 1, Chunta Aragonesista 3, Teruel Existe 3, Izquierda Unida 1 i PAR 1.

🗳️ Quines eleccions hi ha a Catalunya aquest 2023?: data de les municipals i les generals

Repartiment d’escons

En les autonòmiques, a cada província li pertoquen un mínim inicial de tres diputats, i la resta són distribuïts segons la població de cadascuna de les províncies. A l’Aragó, el repartiment és el següent: Saragossa, 35 diputats; Osca, 18 diputats; i Terol, 14 diputats. Perquè un partit obtingui representants en una circumscripció, ha d’aconseguir sumar almenys un 3% dels vots d’aquell territori.

L'anterior legislatura

Les eleccions autonòmiques de 2019 es van saldar amb una victòria del PSOE (24 diputats). Javier Lambán, al capdavant del partit guanyador, va arribar a un acord de legislatura amb Podemos (5 diputats), la Chunta Aragonesista (3) i el Partido Aragonés (3). Malgrat que el seu vot no era necessari per a l'acord, Izquierda Unida (1) va votar-hi a favor.

Partido Aragonés, que va ser clau per arribar a l'acord de legislatura, no ha aconseguit entrar al parlament aquest cop, de la mateixa manera que no ho ha aconseguit Ciudadanos.

🗳️ Quan són les eleccions generals del 2023 a Espanya?: possibles dates

Possibles pactes

Respecte a la legislatura que ara queda enrere, el Partit Popular ha passat de 16 a 28 diputatst; el Partit Socialista, de 24 a 23; Vox, de 3 a 7; Podemos-AV, de 5 a 1; Chunta Aragonesista, es manté amb 3; Teruel Existe, de 0 a 3; Izquierda Unida es queda igual, amb 1 únic diputat; i entra el PAR, amb un diputat.

Amb tots els vots escrutats, el pacte que sembla més probable és el del Partit Popular amb Vox, que impediria que els partits d'esquerres assolissin un acord d'investidura similar al de les autonòmiques de 2019.

🗳️ El Partit Popular guanya les eleccions municipals a l'ajuntament de Saragossa