Mulay Embarek és el portaveu del grup de suport a Valtonyc i amic personal del raper que ha marxat a l'exili per evitar entrar a la presó. Valtonyc ha estat condemnat a tres anys de presó per incitació al terrorisme, per injuries a la corona i per amenaces per les lletres de les seves cançons. Embarak defensa que el què canta el seu amic entra dins la llibertat d'expressió i el considera una víctima de les "institucions feixistes espanyoles". Així s'ha expressat en una entrevista a El Nacional realitzada a Estrasburg, on es trobava aquest dimarts per participar en un acte juntament amb els familiars dels presos polítics catalans i dels joves d'Altsasu​.

Mulay Embarek - Valtonyc

Com està Valtonyc?
Els primers que no sabem res i que estem molt preocupats som els del seu entorn: familiars i amics. No sabem res, no sabem com li va, ni si està a l’exili. S’ha publicat als mitjans que està a l’exili, però com que encara no sabem on és i fins que la GESTAPO del CNI ens digui on és... Nosaltres fa més de tres setmanes que no ho sabem i estem molt preocupats perquè no en sabem res. Esperem que estigui bé i resistint. La seva resistència és un exemple de lluita i de no claudicar davant la injustícia espanyola.

No sabeu, doncs, si està a Bèlgica?
No tenim ni idea de si està a Bèlgica, Estats units o Pionyang.

Per què no ha volgut dir res?
Hi ha una seguiment des de fa molt temps tant d’ell com del seu entorn. Jo personalment fa tres mesos que em persegueixen. Jo visc en un poble molt petit a Mallorca i és molt fàcil veure’ls perquè donen la nota. I també a Palma, que coneixem més o menys tothom, te n’adones que ens persegueixen. A més, els mòbils ens funcionen fatal i sentim gent que xerra. Si ell no ha dit res i ho ha fet d’aquesta manera segurament és per protegir-nos a nosaltres. Ja sabem el que és el delicte d’encobriment i ell segurament ho ha fet de la millor manera que ha pogut i sabut. Ell mai no ha volgut involucrar a ningú, mai ha volgut fer mal a ningú i no ho farà.

La monarquia s’injuria a sí mateixa cada dia. Que no hi hagi injúries a la monarquia és molt fàcil: que no hi hagi monarquia

Se l’acusa d’un delicte d'amenaces, injúries a la Corona i enaltiment del terrorisme.
Cantar no és terrorisme. Injuriar la monarquia, doncs tampoc. La monarquia s’injuria a sí mateixa cada dia. Que no hi hagi injúries a la monarquia és molt fàcil: que no hi hagi monarquia. Lo d’amenaces també queda ben clar. Que una persona digui en una cançó ‘bomba nuclear’, doncs que em diguin on és el material per fer una bomba nuclear.

Hi veieu persecució política, doncs?
Això és clarament una persecució política. Evidentment que no hi ha cap indici de terrorisme. Enaltiment del terrorisme és que una persona digui “viva el Daesh”, o sigui que hi hàgiu perill. No hi ha cap lletra de les seves cançons que sigui “viva ETA” o “viva Grapo”.

Una persona pot triar qui són els seus referents i com a referents ell ha triat membres de Grapo o altres col·lectius que han lluitat contra el feixisme i que han donat la seva vida

Però sí que es refereix a ETA i als grapo en alguna cançó...
Com a dret individual una persona pot triar qui són els seus referents i com a referents ell ha triat membres de Grapo o altres col·lectius que han lluitat contra el feixisme i que han donat la seva vida. Són els seus referents, és una opinió personal i artística. També és un recurs que es té en el rap provocatiu per criticar el feixisme a Espanya. Això no és terrorisme. És terrorisme els desnonaments de cada dia, ho són els assassinats a dones cada any, és terrorisme la violència del dia 1 d’octubre i és terrorisme la corrupció.

Mulay Embarek Valtonyc

Ara hi ha menys llibertat d’expressió que després de la transició?
Jo crec que hi va haver una falsa transició. Va ser una transició bancària que van quedar els fills dels que ja hi havia. D’alguna manera van tapar amb quatre detalls per dir que això ja era una democràcia. El procés de democratització social sí que ha existit i hi ha hagut aquest progrés, però el polític no, i aquí s’està desemmascarat precisament. El que ha passat és que fins ara estaven entretinguts amb ETA. Ara, però, no tenen ningú.

Hi va haver una falsa transició. Van quedar els fills dels que ja hi havia

Què vols dir?
El que reivindiquen aquests cantants no és d’ara, perquè sempre hi ha hagut presos polítics a Espanya, però no estaven tan escoltats perquè la gent ja estava entretinguts i perquè la seva vida social anava bé. Ara bé, després de la falsa crisi i de la precarització laboral, i la gent està enfadada. Aleshores, ells, amb els seus mitjans de manipulacions utilitzen tots aquesta artistes, com Valtonyc, Pablo Hasel, o Santiago Sierra (expositor censurat per ARCO). Ells són els nous terroristes perquè volen criminalitzar aquest tipus d’art. Només volen l’art simplista, masclista i que defensi el seu estatus, que no els molesti per seguir fent la seva vida i desfent el que ells volen.

Quines semblances hi ha entre el cas de Valtonyc i el dels presos polítics i dels joves d'Altsasu?
Primer que l’enemic és el mateix, que és Espanya o les institucions feixistes espanyoles, i després que d’alguna manera patim els mateixos processos que són els de la criminalització d’aquelles persones que defensen la democràcia, sigui des d’una perspectiva artística o des del seu lloc polític -em refereixo als presos polítics-. I després lo d’Altsasu, això ja és una manipulació i un muntatge policial que aquí ja... Hem vist les proves. Hi ha un vídeo que no s’ha admès perquè es carrega tota la seva història i tot el muntatge mediàtic que han muntat. Necessiten seguir justificant que estem encara no segurs.

Fins ara estaven entretinguts amb ETA. Ara utilitzen Valtonyc, Hasel o Sierra. Ells son els nous terroristes perquè volen criminalitzar aquest tipus d’art

Aquesta setmana heu fet un acte al Parlament Europeu. Què n’espereu?
Nosaltres no creiem massa en les institucions. Les institucions han demostrar massa vegades que són corruptes. Per exemple, sobre Catalunya (les institucions europees) no s’estan pronunciant tot el que s’havien de pronunciar. Si realment són tan democràtiques... Però bé, almenys hem tingut l’oportunitat de venir aquí i dir-los-ho a la cara. A més els hi donem una dimensió mundial i una difusió a la causa.