La Fira de Madrid (IFEMA), que acull la fira d'art Arco, ha fet retirar l'obra de retrats "Presos polítics" de l'artista madrileny Santiago Sierra. IFEMA ha assegurat haver pres la decissió arran d'una suposada "polèmica als mitjans de comunicació" que "perjudica la visibilitat del conjunt dels continguts que reuneix ARCOmadrid 2018". Amb tot, assegura que la petició de retirada, que l'artista ha acceptat, es fa "des del màxim respecte a la llibertat d'expressió".  

L'obra recollia els rostres pixelats del vicepresident Oriol Junqueras, l'expresident de l'ANC i diputat de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, per denunciar l'existència de "presos polítics" a l'Estat. L'obra és de l'artista Santiago Sierra i s'ha inaugurat aquest mateix dimecres, coincidint amb la inauguració de la mostra, fins el 25 de febrer a l'estand de la galeria Helga de Alvear.

junqueras europa press

L'obra també inclou altres casos, 24 en total, com els joves d'Alsasua, els titellaires de Madrid empresonats el 2016 directius d'Egin o simpatitzants del 15-M que van participar en piquets informatius de la vaga general del 29-M del 2012, acompanyats d'una breu llegenda que explica cada cas, que tot i que no en publica la identitat són fàcilment identificables.

arco presos politics efe

L'artista és Santiago Sierra, que en el passat 2003 va ser el representant espanyol a la Biennal de Venècia, on el seu muntatge va aixecar polèmica perquè requeria el DNI espanyol per entrar dins el pavelló, i al 2010 va ser reconegut amb el Premi Nacional d'Arts Plàstiques, tot i que va rebutjar el guardó i a la dotació econòmica que l'acompanya (30.000 euros) argumentant que no volia perdre la llibertat.