El nou conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha confirmat aquest divendres que el cos de Mossos d'Esquadra té preparats dispositius especials per les possibles reaccions ciutadanes a les sentències contra el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i l'exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que s'espera que sortiran aquest octubre. En una entrevista a TV3, Sàmper ha explicat que el cos "ha dibuixat tots els escenaris possibles" i ha assegurat que les actuacions seran "de caràcter preventiu". "La nostra feina és preveure què pot passar. Pretenem que els Mossos no hagin d'entrar mai a la manifestació i per això farem moltes actuacions preventives amb discreció", ha dit.

Segons el nou conseller, el seu mandat es caracteritzarà per mantenir el binomi entre el dret a la seguretat i el dret a la manifestació i seguirà sempre el que marqui el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg."Garantirem el dret a la seguretat i el dret de manifestació, protesta, reunió i vaga de tots els ciutadans. Per exemple, cremar una foto del Rei no és cap delicte, és llibertat d'expressió. En canvi, cremar un contenidor sí que ho és, perquè és un delicte de danys i aleshores els Mossos actuaran com una policia judicial", ha il·lustrat.

En aquest sentit, Sàmper ha apostat perquè el cos dels Mossos d'Esquadra no es converteixi en una "policia patriòtica", sinó que vol "una policia judicial que no depengui de ningú i que no sigui arbitrària".

La resposta a la pandèmia

D'altra banda, el nou conseller també s'ha pronunciat sobre l'evolució i la situació del coronavirus a Catalunya, que veu com el risc de rebrot i els contagis creixen sense aturador dia rere dia. És per això que Sàmper no ha descartat demanar ajuda a l'exèrcit espanyol si la pandèmia es descontrola, com ja han fet altres comunitats: ""La pandèmia marca les necessitats. Preferiria gestionar-ho amb els Mossos, però no direm que no a l'exèrcit si cal".

En aquesta mateixa línia, ha demanat un cop més molta prudència i no abaixar la guàrdia. Tot i que els Mossos no tenen competències per restringir la mobilitat, ja que depèn d'una ordre judicial, ha insistit a minimitzar al màxim la mobilitat i seguir les normes marcades pel Govern. 

Nou protocol per als desnonaments

El nou cap dels Mossos també s'ha pronunciat sobre les darreres imatges de càrregues policials en desnonaments, unes imatges que ell mateix ha criticat. "Veure això no m'agrada. Em fa mal als ulls. I més quan hi ha gent vulnerable al darrere", ha lamentat.

És per això que, segons ha explicat, ja s'ha reunit amb tots els agents que intervenen en un desnonament, inclús amb el món okupa i els ha instat a trobar una fórmula per evitar aquestes situacions. "Els he fet una proposta per trobar un nou protocol d'actuació en aquests casos i treballarem en això", ha conclòs.