Censura? Llibertat d'expressió? Líder d'audiència? La polèmica amb TVE cada vegada està més encesa i sembla que el tema s'agreuja cada dia que passa. Ja són uns quants els periodistes que treballen a la televisió pública espanyola els que han denunciat manipulació i censura a l'ens públic; alguns treballadors, fins i tot, van anar a denunciar-ho a l'Eurocambra fa un parell de setmanes.

El govern del PP, tanmateix, no té aquesta percepció, i lluny d'escoltar els treballadors o de mirar una mica més enllà, es manté tossut i insisteix que a la TVE "hi ha llibertat d'expressió" i no hi ha ni rastre de manipulació o censura. Ahir va ser el torn per al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que es va acabar enganxant amb la diputada de Podem Noelia Vera, després que ella li preguntés si el "govern espanyol pensa aplicar alguna mesura per desbloquejar l'acord majoritari d'aquesta cambra per renovar RTVE amb un concurs públic".

Sense saber què dir en un primer moment, el titular d'Hisenda li va deixar anar que "hi ha moments que ni es pot, ni s'ha de fer", i Vera li va recordar que "els treballadors de RTVE, amb molta valentia, estan denunciant casos concrets amb la campanya Així es manipula".

Davant d'això va sortir un Montoro decidit i atrevit que no va tenir cap problema a l'hora de negar la falta de llibertat d'expressió al mitjà públic, i no va dubtar ni un segon a instar la diputada podemista —i tots aquells que considerin que TVE manipula i censura— a canviar de canal: "TVE la componen uns magnífics professionals de la informació, lidera els índexs d'audiència dels informatius i està dins un àmbit de llibertat d'expressió; com deia ahir al senador socialista, potser a vostè no li agrada un informatiu, però pot canviar de cadena, que tenim llibertat, a Espanya".

La història inacabable

Només fa dos dies que l'editora de l'informatiu del Centre Territorial de València, Arantxa Torres, va dimitir per haver estat en desacord amb la censura d'un vídeo en què se sentia la secretària d'Estat de Comunicació, Carmen Martínez Castro, dirigir-se en to despectiu als pensionistes que protestaven a Alacant i deixant anar un "us foteu".

A més, una altra periodista va denunciar manipulació a les informacions relacionades amb Catalunya i, misteriosament, al cap de poques hores es va quedar sense compte de Twitter. Una televisió pública que paguem tots amb els nostres impostos i que ha fet coses com ara canviar una frase de l'ANC que parlava d'"accions valentes" per "accions violentes"; que ha presentat Albert Boadella com a president de Tabàrnia i ha retransmès en directe una roda de premsa íntegra, o que ha arribat, fins i tot, a vetar un anunci electoral de la CUP pels presos polítics.

Aquesta situació contrasta clarament amb el que viu TV3, que sota l'ombra del 155, està sent acusada pel PP i Cs de treballar al servei de l'independentisme i, alhora, criticada perquè aquests partits consideren que no és imparcial. De fet, fins i tot Albert Rivera mateix va plantejar que el Senat controlés la cadena pública catalana, i la diputada del PP català Andrea Levy va demanar que la tanquessin després d'acusar-la de fer "col·leguisme amb ETA".