Mònica Castellà Pujadó serà primera delegada del Govern al Japó, després que aquest dimarts el Consell Executiu hagi aprovat el seu nomenament per a un mandat de quatre anys. Així, Castellà complementarà la representació institucional de l'executiu català a l'Àsia — juntament amb el delegat a Corea del Sud, Jaeyeok Yoon Kang (nomenat el mes de setembre passat). Recordem que la Conselleria d'Acció Exterior també havia d'estudiar l'obertura d'una delegació a la Xina, idea que va sorgir amb Victòria Alsina al capdavant. Precisament, les entitats xineses han premiat Alsina per la seva feina com a consellera d'Acció Exterior.

L'actual consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ja va anunciar divendres passat el nomenament de Castellà — en el marc de la reunió plenària del Comitè Catalunya-Japó, la principal eina de seguiment i coordinació de les relacions de Catalunya amb el país asiàtic en el marc del Pla Japó del Govern (que ha celebrat el desè aniversari). En aquell moment, Serret va destacar que el nomenament de Castellà permetrà "potenciar encara més la relació prioritària amb el Japó", "accelerar l'obertura de la delegació a Tòquio" i facilitar tant l'establiment de contactes com el teixit de vincles amb les institucions i entitats del país nipó.

Qui és Mònica Castellà Pujadó?

La nova delegada del Govern al Japó va néixer l'any 1971 a Barcelona i és llicenciada en Estudis de l'Àsia Oriental per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), amb l'especialitat en "Llengua i política al Japó". També compta amb el postgrau en Economia i Negocis a l'Àsia Oriental de la mateixa universitat, així com amb la diplomatura tècnica d'Empreses i Activitats Turístiques de la Universitat de Girona (UdG). Parla amb fluïdesa català, castellà, francès, anglès, japonès, portuguès i mandarí. En l'àmbit acadèmic, ha estat conferenciant per a diverses institucions com Casa Àsia, l'Ajuntament de Madrid o la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). A més, ha estat professora tant a la Universitat de Valladolid com a la Universitat de Barcelona (UB) i ha exercit de formadora tant per a agents de viatges de la regió asiàtica com per a empresaris catalans sobre negocis i turisme.

Durant la seva trajectòria professional, Castellà ha dirigit equips de diferents països, ha gestionat i liderat projectes europeus, i ha organitzat missions empresarials en mercats internacionals. Més concretament, ha estat vinculada des del 2012 amb l'Agència Catalana de Turisme — amb la qual ha treballat en diverses ocasions entre Singapur, Madrid i Barcelona com a cap de projecte; com a directora d'Espanya i Portugal; o com a analista, entre altres càrrecs. De fet, a Singapur també ha treballat per a la Generalitat de Catalunya. Ha format part de l'assessorament de l'esmentat Pla Japó del Govern en matèria de turisme i ha estat assessora cultural a l'ambaixada del Japó a Espanya més de deu anys.