La polèmica per les "ambaixades" catalanes no descansa. Les delegacions exteriors són, precisament, un dels punts calents de la negociació dels pressupostos. I és que, mentre que el PSC aposta per congelar aquesta acció al llarg de l'any (el decàleg dels socialistes presentat a finals de desembre exigeix "no obrir cap nova delegació a l'exterior durant el 2023 i avaluar les que estan en funcionament"), Junts aposta per fer tot el contrari. Fa ara quinze dies, en una reunió de pressupostos amb el Govern, fonts del partit van assegurar que l'executiu havia garantit que no acceptaria la demanda del PSC i mantindria la política d'obertura de delegacions "ja prevista". Junts també s'havia pronunciat contra l'exigència socialista, advertint que tan sols servia per "retallar l'autogovern".

Aquest dimecres, en el primer ple al Parlament de l'any, el diputat de Junts Josep Rius ha aprofitat l'escenari per tornar a situar la qüestió sobre la taula. Rius ha urgit el Govern a accelerar l'obertura de les delegacions previstes a països com Andorra, el Brasil, el Senegal, Irlanda i el Canadà perquè l'acció és un dels reptes "més grans". "Cal que coneguin Catalunya per a després reconèixer-nos com a Estat", ha assenyalat, defensant la feina que va fer la consellera Victòria Alsina en aquest camp i que encara fa el president Carles Puigdemont. I ha alertat que "la política exterior, si no la fas, te la fan", posant com a exemple la cimera hispanofrancesa celebrada la setmana passada a Barcelona i en què Pedro Sánchez va aprofitar per "vendre la imatge que el conflicte a Catalunya s'ha acabat".

"Alimentar polèmiques interessades"

La rèplica de la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha estat marcada pel retret a les demandes de Junts. Així, ha advertit que el seu Govern no entrarà al joc que pretenen els de Borràs i Turull. "El que no farem mai és generar i alimentar polèmiques interessades al voltant de les delegacions", ha llançat. I no només això, sinó que també ha assenyalat que sí Junts vol que l'executiu pugui impulsar l'acció exterior catalana són necessaris uns nous pressupostos per al 2023, així que ha aprofitat per exigir el seu suport als comptes, enmig de la negociació amb els partits.

Serret ha aprofitat l'oportunitat per sortir en defensa de la feina que duu a terme la seva Conselleria, assegurant que actuarà "amb rigor, amb recursos i amb una manera de fer útil a la ciutadania" que permetrà fer operatives aviat les 'ambaixades' del Japó i d'Andorra, en primer terme. Ara bé, la seva intervenció no ha evitat alimentar el dubte sobre quin és el posicionament precís del Govern respecte a l'obertura de noves delegacions, precisament en el moment en què l'executiu fa equilibris per sumar el suport del PSC i Junts. "Volem fer més presència, però sobretot millor presència al món", ha explicat. "Tenim claríssim que cal consolidar tota la xarxa i destinar els recursos necessaris. Reforçarem els recursos humans, l'acompanyament de Catalunya a l'exterior i les línies d'ajut a la internacionalització".