L'exconsellera d'Acció Exterior Victòria Alsina ha rebut aquest cap de setmana el premi Amistat Orient-Occident 2023, entregat per la Federació d'entitats xineses a Catalunya i el Consolat de la Xina a Barcelona. El guardó ha volgut reconèixer la feina feta per Alsina quan estava al capdavant del Departament, des d'on va estudiar la possibilitat d'obrir una delegació del Govern a la Xina. L'exconsellera ha agraït el reconeixement i ha assegurat, a través de les xarxes socials, que és "un honor rebre el premi". Així mateix, ha desitjat "un molt bon any nou del conill a tots els membres de l’estimada comunitat xinesa de Catalunya".

La feina d'Alsina a Àsia

El premi entregat a Alsina reconeix la labor feta per l'exconsellera d'Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat a l'hora de millorar la relació institucional amb la República Popular Xina. Cal recordar que el passat juny el Departament d'Exterior va començar a estudiar la possibilitat d'obrir una delegació del Govern a la Xina, segons va informar Europa Press. Es tractava d'un plantejament inicial i en el qual encara no s'estava treballant activament perquè s'esperava posar-lo sobre la taula de cara al 2023. Segons van argumentar, l'obertura d'aquesta nova seu a la Xina suposaria una "reflexió de cara al futur pròxim".  

Aquesta delegació a la Xina permetria que el Govern tingués representació a les tres grans potències asiàtiques. Cal recordar que el passat 2020 el Departament d'Acció Exterior va anunciar l'obertura de les primeres delegacions catalanes a l'Àsia, concretament al Japó i a Corea del Sud. La Conselleria va fer el primer pas d'obrir les delegacions a Tòquio i Seül en considerar que el Govern havia de tenir presència al continent, una representació que volien ampliar amb la de la Xina.

La lluita per les delegacions

Precisament, l'obertura d'ambaixades de la Generalitat arreu del món va ser un dels punts que es van abordar durant la negociació de pressupostos. En el document de propostes del PSC per arribar a un acord pels comptes, els socialistes demanaven a l'executiu de Pere Aragonès que congelés l'acció exterior del Govern, impulsada per la conselleria de Victòria Alsina. Des de Junts van advertir que acceptar aquesta  "paràlisi" podia condicionar les seves converses amb ERC, però ràpidament des del Govern van declinar el plantejament dels socialistes. Des de la formació juntaire van explicar que l'executiu els havia traslladat que volien mantenir la política d'obertura de les delegacions "ja prevista".