La Conselleria d'Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat, liderada per Victòria Alsina, estudiarà la possibilitat d'obrir una delegació del Govern a la Xina. Així ho afirma Europa Press, que confirma que es tracta d'un plantejament inicial que volta per la Conselleria, a què encara no s'hi està treballant activament. Aquest treball actiu es planeja de cara al 2023. 

El departament valorarà si és convenient obrir una nova delegació a la Xina, i es tracta d'una "reflexió de cara al futur pròxim". El possible projecte volta abans que es desencadenés la tensió entre la Xina i Taiwan, arran de la visita de la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi. 

La presència de la Generalitat a l'Àsia

La possible delegació del Govern a la Xina no seria la primera al continent, ja que el passat mes de maig la consellera Alsina va anunciar l'obertura de les primeres delegacions catalanes a l'Àsia. Els llocs escollits han estat el Japó i Corea del Sud. La Conselleria va fer el primer pas d'obrir les delegacions a Tòquio i Seül en considerar que el Govern ha de tenir presència a l'Àsia. Una presència que si el projecte de la delegació a la Xina tira endavant encara s'ampliarà més i la Generalitat estaria representada en les tres de les majors potències asiàtiques. 

Les dues delegacions que a l'Àsia es van sumar a les 14 ja existents. Tot i que no han estat les noves incorporacions d'aquest 2022, ja que es van anunciar un total de sis noves delegacions. Aquestes  potencien la presència de la Generalitat a Àfrica, Amèrica i Àsia, i s'ubicaran també al Brasil, Andorra, Àfrica Meridional -a Pretòria (Sud-àfrica) i que cobrirà Angola i Moçambic- i Àfrica Occidental -amb seu a Dakar (Senegal) i cobertura a Gàmbia Costa d'Ivori, Nigèria, Ghana i Mali-.

La darrera incorporació a la llista de delegacions és l'oficina de Brasil. El passat 2 d'agost, Alsina va demanar al Govern la modificació del Decret 95/2022, de 10 de maig, que regula la xarxa de delegacions a l'exterior per tal incloure la creació de la delegació de Brasil. És a dir, la modificació de l'esmentat decret fa oficial la creació de la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya al Brasil. Aquesta delegació tindrà la seu a la ciutat de Brasília, capital del país, i tindrà la tasca de facilitar la representació institucional de l'executiu català a la República Federativa del Brasil en relació amb les matèries que són competència de la Generalitat o d'interès per a Catalunya.