La flamant portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, s’ha mostrat tranquil·la aquest dimecres al voltant del debat que se celebra al Parlament Europeu per abordar la llei d’amnistia. Ha assegurat que és “plenament constitucional” i que el text presentat pel PSOE en solitari fa un parell de setmanes ja ha passat el sedàs dels lletrats del Congrés dels Diputats. De fet, ja té també el segell de la Mesa de la cambra baixa, i el text es disposa a iniciar el recorregut parlamentari per aprovar-se de forma definitiva en les pròximes setmanes.

Tot i afirmar que cada cambra de representació és lliure de debatre-hi qualsevol cosa, ha reiterat que la llei d’amnistia és del tot legal dins de l’ordenament jurídic espanyol. No és l’únic aspecte relacionat amb la persecució judicial a independentistes sobre el que ha estat preguntada la també ministra d’Educació. Alegría ha carregat de forma indirecta contra el lawfare de l’Audiència Nacional contra Marta Rovira, després que el jutge Manuel García-Castellón hagi lliurat una comissió rogatòria a les autoritats suïsses per localitzar la secretària general d'Esquerra Republicana.

"És fonamental que els problemes polítics es resolguin des de la política", ha assenyalat la nova portaveu de l’executiu de Pedro Sánchez. En la seva resposta a una pregunta sobre la persecució de l’Audiència Nacional a Marta Rovira, la portaveu ha tret pit que el govern del líder socialista ha estat sempre "coherent" en l'estratègia de "millorar la convivència". "És el camí pel qual volem continuar transitant", ha assenyalat. De totes maneres, ha volgut reiterar el seu "màxim respecte" per qualsevol decisió judicial. "Aquesta taula no està per transmetre opinions sobre resolucions judicials, sinó per respectar-les", ha puntualitzat.

 

El PSOE “compleix”: es reunirà amb Junts aquest novembre

També ha hagut de respondre a preguntes al voltant de les negociacions entre el PSOE i l’independentisme que van permetre la continuïtat de Pedro Sánchez a la Moncloa, i ha estat instada a confirmar si aquest mes de novembre el PSOE té pensat reunir-se amb el partit de Carles Puigdemont, així podia donar algun detall sobre la figura del verificador internacional.

La nova portaveu de l’executiu de coalició entre PSOE i Sumar no ha volgut entrar en cap mena de detall, argumentant que ella compareix en qualitat de ministra, i no de membre d’un d’aquests dos partits polítics. Ara bé, sí que ha reiterat la voluntat dels socialistes de respectar el pacte signat amb el partit de Carles Puigdemont. Alegría ha respost que “el que s’acorda de forma clara, pública i transparent es compleix”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!