Els socialistes han mogut fitxa, s'han cansat d'esperar i han tirat pel dret a l’hora de registrar la llei d’amnistia al Congrés dels Diputats aquest dilluns a la tarda, tres minuts abans que tanqués l’oficina del Registre, i davant els dubtes que han expressat alguns dels grups impulsors, que s'han negat a signar-la. En una compareixença a la cambra baixa, el ministre de la Presidència i membre de l’executiva del PSOE, Félix Bolaños, ha defensat que la proposició de llei registrada per la via de la urgència serà “plenament constitucional” i ha reivindicat que implica un “pas de gegant” per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, així com per “tancar ferides” i “trobar ponts d’entesa”. Els socialistes calculen que l’amnistia beneficiarà 309 independentistes i 73 policies.

🔴 Manifestació a Madrid contra l'amnistia, DIRECTE | Última hora de les protestes a Ferraz
 

 

Tot i no dur la signatura de la resta d’impulsors, Bolaños està convençut que la norma té “un ampli consens” que fructificarà amb la votació dels 178 vots de la resta de formacions. De fet, s’ha vantat d’haver aconseguit una “àmplia majoria parlamentària” perquè vegi la llum, malgrat que no ha volgut entrar als motius que han portat a Sumar, ERC, Junts, PNB, Bildu i BNG a deixar el text sense l’estampa. En aquest sentit, ha afirmat que els correspon a ells explicar per què hi han renunciat i, d’aquesta manera, ha assegurat que la seva intenció és que s’aprovi “com més aviat millor”. Sobre això, fonts de Sumar han tret rellevància al fet que només hi hagi la firma del PSOE, “una formalitat”, i ha afirmat que “la cosa vertaderament important” és que els grups hi votin a favor.

Fonts d'Esquerra Republicana argumenten no haver signat la proposició de llei perquè es preocupen per la "màxima seguretat jurídica" del text. "Queda algun detall des del punt de vista tècnic-jurídic" pendent d'afinar en les pròximes hores o dies, assenyalen aquestes mateixes fonts, que insisteixen que l'absència de la signatura dels republicans al document no és greu. Així mateix, fonts del PNB expliquen que el partit ha revisat la llei d'amnistia i que "en línies generals està d'acord amb el text que se li ha fet arribar". Els bascos expliquen que no han signat la Proposició de Llei perquè "les parts negociadores no ho han requerit".

En la compareixença, Bolaños s’ha fet seva l’exposició de motius de l’amnistia i l’ha definit com “l’eina més útil i poderosa per donar resposta als problemes polítics”. “No és una finalitat en si mateixa, sinó que busca garantir la convivència democràtica al nostre país”, ha afirmat Bolaños per dir, tot seguit, que aquest mecanisme excepcional està reconegut pel dret internacional i comunitari. Davant l’onada d’enuig que ha provocat entre els sectors de la dreta i l’extrema dreta, el ministre ha llençat un missatge d’“optimisme” i “tranquil·litat”: “Espanya serà més habitable i tindrà més convivència democràtica”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!