"És fonamental que els problemes polítics es resolguin des de la política". Així és com ha respost aquest dimecres el govern espanyol a la decisió del jutge Manuel García-Castellón d’evidenciar el lawfare judicial espanyol contra l’independentisme. L’Audiència Nacional ha lliurat una comissió rogatòria a les autoritats suïsses per localitzar la secretària general d'ERC, Marta Rovira. La resposta al jutge d’aquest tribunal l’ha fet Pilar Alegría, que, amb motiu de la renovació de l’executiu de Pedro Sánchez, s’ha estrenat com a portaveu del govern espanyol.

En la seva resposta a una pregunta sobre la persecució de l’Audiència Nacional a Marta Rovira, la portaveu ha tret pit dient que el govern de Pedro Sánchez ha estat sempre "coherent" en l'estratègia de "millorar la convivència". "És el camí pel qual volem continuar transitant", ha assenyalat. De totes maneres, ha volgut reiterar el seu "màxim respecte" per qualsevol decisió judicial. "Aquesta taula no és aquí per transmetre opinions sobre resolucions judicials, sinó per respectar-les", ha puntualitzat.

L'amnistia al Parlament Europeu: "És plenament constitucional"

Paral·lelament, també ha estat preguntada sobre l’amnistia, en clara relació amb el lawfare perpetrat pel jutge García-Castellón. Aquesta vegada, però, s’ha hagut de referir al debat que aquest dimecres se celebra al Parlament Europeu per abordar l'amnistia, i ha assegurat que la llei és "plenament constitucional".

 

De fet, la també ministra d’Educació s'ha escudat recordant que els lletrats del Congrés dels Diputats han donat llum verda a la tramitació de la mesura pactada entre el PSOE i l'independentisme. Ha respectat, això sí, la independència de qualsevol cambra de representació per debatre-hi qualsevol aspecte.

El PSOE “compleix”: es reunirà amb Junts aquest novembre

També ha hagut de respondre a preguntes al voltant de les negociacions entre el PSOE i l’independentisme, que van permetre la continuïtat de Pedro Sánchez a la Moncloa, i ha estat instada a confirmar si aquest mes de novembre el PSOE té pensat reunir-se amb el partit de Carles Puigdemont, així com si podia donar algun detall sobre la figura del verificador internacional.

La nova portaveu de l’executiu de coalició entre PSOE i Sumar no ha volgut entrar en cap mena de detall, argumentant que ella compareix en qualitat de ministra, i no de membre d’un d’aquests dos partits polítics. Ara bé, sí que ha reiterat la voluntat dels socialistes de respectar el pacte signat amb el partit de Carles Puigdemont. Alegría ha respost que “el que s’acorda de manera clara, pública i transparent es compleix”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!