Primera roda de premsa posterior al Consell de Ministres del nou govern de Pedro Sánchez. Pilar Alegría ha substituït Isabel Rodríguez com a portaveu de l’executiu de coalició de PSOE i Sumar, i ho ha fet pronunciant-se sobre els acords entre el PSOE i Junts per Catalunya. Preguntada per si es complirà la reunió entre aquests dos partits polítics i un verificador aquest novembre —tal com figura al document signat per Santos Cerdán i Jordi Turull—, Alegría ha respost que “el que s’acorda de manera clara, pública i transparent es compleix”.

La flamant portaveu del govern espanyol ha estat preguntada sobre els acords dels socialistes amb Esquerra Republicana i Junts per Catalunya i ha estat instada a confirmar si aquest mes de novembre el PSOE té pensat reunir-se amb el partit de Carles Puigdemont, així com si podia donar algun detall sobre la figura del verificador internacional. Pilar Alegría no ha volgut entrar en cap mena de detall, argumentant que ella compareix en qualitat de ministra, i no de membre d’un d’aquests dos partits polítics. Ara bé, sí que ha reiterat la voluntat dels socialistes de respectar el pacte signat amb el partit de Carles Puigdemont.

A l'Audiència Nacional: "Els problemes polítics es resolen des de la política"

La també ministra d'Educació ha estat preguntada sobre la persecució judicial de l'Audiència Nacional a l'independentisme, després que el jutge del cas Tsunami Democràtic, Manuel García-Castellón, hagi lliurat una comissió rogatòria a les autoritats suïsses per localitzar la secretària general d'ERC, Marta Rovira. "És fonamental que els problemes polítics es resolguin des de la política", ha asseverat Pilar Alegría.

 

Ha tret pit que el govern de Pedro Sánchez hagi estat sempre "coherent" en l'estratègia de "millorar la convivència". "És el camí pel qual volem continuar transitant", ha assenyalat. De totes maneres, ha volgut reiterar el seu "màxim respecte" per qualsevol decisió judicial. "Aquesta taula no és aquí per transmetre opinions sobre resolucions judicials, sinó per respectar-les", ha puntualitzat.

L'amnistia al Parlament Europeu: "És plenament constitucional"

Pilar Alegría també s'ha referit al debat que aquest dimecres se celebra al Parlament Europeu per abordar l'amnistia, i ha assegurat que la llei és "plenament constitucional". I s'ha escudat recordant que els lletrats del Congrés dels Diputats han donat llum verda a la tramitació de la mesura pactada entre el PSOE i l'independentisme. Ha respectat, això sí, la independència de qualsevol cambra de representació per debatre-hi qualsevol aspecte. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!