El jutge del cas Tsunami DemocràticManuel García-Castellón, ha lliurat una comissió rogatòria a les autoritats suïsses per localitzar la secretària general d'ERC, Marta Rovira, investigada com a presumpta organitzadora del moviment que va liderar les protestes contra la sentència del procés. En la resolució, el jutge demana a les autoritats suïsses que "es té coneixement, en resultar públic i notori, que la investigada Marta Rovira Vergés resideix al territori de Suïssa", exposa. I per això, demana a la policia suïssa que faciliti "les dades que permetin la localització de la investigada" per terrorisme, qualificació que va donar-li en la interlocutòria del 6 de novembre passat, com al president Carles Puigdemont.

La interlocutòria del jutge en demanar informació a Suïssa és d'aquest dimarts, el mateix dia que va dictar una altra resolució en què deriva el cas de Tsunami al Tribunal Suprem perquè el president a l'exili Carles Puigdemont, en ser europarlamentari, només el pot investigar l'alt tribunal espanyol. A més, el magistrat García-Castellón no s'ha esperat a saber la resposta de la sala penal de l'Audiència Nacional vers els recursos presentats per la Fiscalia i les defenses contra la seva resolució que imputa els suposats organitzadors de Tsunami del delicte de terrorisme. La Fiscalia, a més, ha presentat un segon recurs, molt crític, contra la decisió del jutge d'enviar el cas al Suprem.

 

"Ús d'armes"

En la resolució enviada a les autoritats suïsses, el jutge García Castellon reprodueix els informes de la Guàrdia Civil sobre les protestes impulsades per Tsunami i els atestats dels Mossos d'Esquadra en la mobilització a l'aeroport del Prat, dels quals el magistrat sosté que "han revelat l'ús d'artefactes,
substàncies i armes en l'acció de bloqueig de l'aeroport per part dels manifestants"
i precisa que "es parla de l'ús de pedres de gran grandària provinents d'arrencar el marbre i el granit del sòl i presentaven arestes tallants; ferros de 2 metres de llarg provinent del clos de l'edifici; vidres provinents del trencament de les estructures de l'edifici; pirotècnia de gran potència, extintors buits, carros portamaletes, fustes, cristalls, tanques, palets, peces metàl·liques, etc. Es parla també d'una sort de projectil amb el qual es van llançar peces metàl·liques, una espècie de tirador amb el qual un agent hauria resultat lesionat". 

El jutge de l'Audiència Nacional referma que "Tsunami Democràtic es pot considerar una organització terrorista", segons els tractats internacionals perquè es volia paralitzar una infraestructura estatal, com és l'aeroport del Prat. En destaca quatre punts: va ser un acte il·lícit, es van usar armes, es van produir danys i es va posar en perill la seguretat de les persones, i hi afegeix la mort del ciutadà francès d'un atac de cor,  malgrat que la policia va destacar que fos motivat per les protestes.

Suïssa, tancada

No és el primer cop que el jutge de l'Audiència Nacional demana auxili judicial a Suïssa pel cas de Tsunami. L'Oficina Federal de Justícia de la Confederació Helvètica, va denegar la sol·licitud de cooperació al jutge García-Castellón, el desembre del 2019, per la causa de Tsunami i en concret perquè li demanava informació sobre un compte bancari al CIM Banque Privée. En aquell cas, Suïssa es va negar a col·laborar amb l’Audiència Nacional per aclarir qui hi ha darrere de Tsunami Democràtic perquè, a parer seu, la seva acció s'emmarca en "un delicte polític", el qual no permet la cooperació internacional, segons la seva legislació. A més, hi afegia que en els fets descrits per les autoritats espanyoles "no hi ha la violència criminal" per encaixar-los en els delictes de terrorisme i organització criminal, segons el Codi Penal suís.

Segon intent

Ara, quatre anys després de la negativa suïssa, el jutge del cas Tsunami demana que "la policia de Suïssa informi sobre les dades que permetin la localització de la investigada, Marta Rovira Vergés, tot i que no demana la seva detenció. La justificació és la seva resolució del 6 de novembre passat, en la qual qualifica Marta Rovira d'una de les líders de Tsunami i farceix l'escrit amb els danys que s'haurien provocat a les manifestacions a l'aeroport del Prat i a l'AP-7 a la Jonquera. No hi ha proves noves sobre Rovira, a part de les converses amb l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, en les quals afirma que buscarà el suport del partit a les manifestacions ciutadanes contra la sentència del procés.

A banda, el jutge també torna a demanar informació sobre un compte bancari de l'entitat CIM Banque Privée. Caldrà veure si Suïssa torna a tancar les portes al jutge del cas Tsunami Democràtic.

Paral·lelament, les accions del jutge García-Castellón són ara revisades per la sala penal de l'Audiència Nacional, que ha obert un expedient governatiu al magistrat per no tramitar una de les recusacions presentades per Oleguer Serra, directiu d'Òmnium i un dels investigats de Tsunami.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!