Els lletrats del Congrés dels Diputats avalen la proposició de llei d’amnistia que es vota aquest dimarts a la Mesa de la cambra baixa. L’informe dels serveis jurídics argumenta que el text no té “defectes formals” que facin impossible que s’admeti a tràmit abans que els grups polítics la debatin. Així, amb la majoria del PSOE i Sumar, la Mesa autoritzarà la tramitació parlamentària de la norma que va desencallar la investidura de Pedro Sánchez la setmana passada.

El text de la secretaria general del Congrés se serveix de jurisprudència del Tribunal Constitucional per recordar que el tràmit de qualificació i admissió a tràmit de les iniciatives legislatives part de la Mesa “no està configurat com un control previ de la constitucionalitat”. Per tant, escriuen, el fet de rebutjar l’admissió a tràmit d’una norma “és excepcional” i tan sols es pot produir quan la iniciativa no tingui els “elements formals exigibles”, quan el contingut del text estigui “viciat per una inconstitucionalitat palmària i evident” i quan l’admissió a tràmit no constitueixi un “incompliment manifest d’allò resolt pel Tribunal Constitucional”.

Així, en les conclusions de l’informe, els lletrats recorden la proposició de llei d’amnistia registrada el 2021 pels partits independentistes i que la Mesa va rebutjar d’inici. En aquella ocasió, addueixen, van entendre que entrava “en palmària contradicció amb la prohibició de concedir indults generals”, cosa que no succeeix amb la presentada en solitari pel PSOE, que compta amb “elements que la diferencien”.

Ara bé, els juristes de la cambra obren la porta al fet que el Tribunal Constitucional emeti la seva interpretació sobre la figura de l’amnistia, una doctrina que “no s’ha dictat encara”. En aquest sentit, la resolució jurídica interpreta que “hi ha altres possibles motius d’inconstitucionalitat identificats per part de la doctrina”, per bé que afegeixen que, per a l’anàlisi, “seria necessari comptar amb doctrina del Tribunal Constitucional”. Per això, subratllen, aquests incompliments del TC “no es derivarien d’una lectura directa de cap precepte de la Carta Magna, sinó d’una interpretació dels mateixos aplicada a la figura de l’amnistia que hauria de dur a terme l’Alt Tribunal”.

En l’última conclusió del seu informe, els serveis jurídics resolen: “No semblen existir a la Constitució ni a la jurisprudència constitucional paràmetres o elements suficients per determinar si es produeix una contradicció evident i palmària amb la Constitució”.

La Mesa del Congrés, amb majoria ostentada pel PSOE i Sumar, es reuneix aquest dimarts a les 10 del matí per qualificar o no la proposició de llei que, a la vista dels fets, començarà el seu tràmit parlamentari. Serà l’inici d’un camí llarg d’un text que té l’oposició de la dreta i l'extrema dreta, i d’òrgans judicials com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!