La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dijous que el seu executiu "no es pronuncia" sobre el tercer grau que la Generalitat ha concedit als presos polítics, "perquè allà on hi ha intervencions garantistes a través de la llei penitenciària" i per part "de les autoritats a qui correspon", el seu executiu "no intervé ni opina". Calvo ha volgut deixar clar que el seu executiu no té cap paper en aquesta decisió perquè "totes les qüestions relatives a Catalunya estan a l'àmbit que han d'estar" i "en els terminis" que correspon. "El govern no juga amb aquests terminis", ha dit, "i les coses no passen al ritme de cap altre calendari que el del respecte de les administracions".

La vicepresidenta ha fet aquestes manifestacions al pati del Congrés dels Diputats després que s'hagi donat a conèixer el tercer grau que permetrà que els presos facin campanya pel 14-F. Precisament ha posat com a exemple de la no intervenció del seu executiu el fet que la campanya comenci aquest dijous i que les eleccions no s'hagin posposat com volien la majoria de les forces catalanes. "Nosaltres estem al que diu el tribunal", ha conclòs.

 

Aquest mateix matí, el Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha resolt en tercer grau les classificacions dels presos polítics, de manera que ratifica la proposta formulada el 14 de gener per les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Puig de les Basses (Figueres), en relació amb Dolors Bassa, i Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), en relació amb Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Forcadell, pendent

Tots els presos, a excepció de Carme Forcadell, que encara té el seu cas pendent de resoldre, sortiran demà divendres, primer dia de campanya electoral. Per tant, està prevista la seva participació en diversos actes dels seus partits. Tot i estar inhabilitats, la pena no els priva de participar en actes polítics ni de demanar el vot. Tots estan subjectes a una pena de privació de llibertat, però conserven el dret de manifestació i participació política.

En tot cas, el tercer grau es pot recórrer, com ja va passar l'altre cop i el Tribunal Suprem el va derogar i els presos van tornar a la presó. En el cas que passés en mig de la campanya, els presos tenen una altra carta: els permisos. Tots han complert un quart de la pena, cosa que afegida al tercer grau fa que disposin de 48 permisos a l'any que se'ls poden distribuir com vulguin. I en mig de la cursa electoral, és més que probable que facin servir aquesta opció.