L’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha resolt en tercer grau les classificacions dels membres del Govern, igual que en el cas dels líders de les entitats sobiranistes Òmnium i ANC en el moment del referèndum de l’1 d’octubre.

D’aquesta manera, el Servei de Classificació, dependent de la conselleria de Justícia, a mans de la consellera Ester Capella (ERC), ratifica la proposta formulada el 14 de gener per les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Puig de les Basses (Figueres), en relació amb Dolors Bassa, i Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), en relació amb Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Tots els presos, a excepció de Carme Forcadell, que encara té el seu cas pendent de resoldre, sortiran demà divendres, primer dia de campanya electoral. Per tant, està prevista la seva participació en diversos actes dels seus partits. Tot i estar inhabilitats, la pena no els priva de participar en actes polítics ni de demanar el vot. Tots estan subjectes a una pena de privació de llibertat, però conserven el dret de manifestació i participació política.

Però res és definitiu. El tercer grau es pot recórrer. De fet, ja va passar l'altre cop i el Tribunal Suprem el va derogar i els presos van tornar a la presó. En el cas que passés en mig de la campanya, els presos tenen una altra carta: els permisos. Tots han complert un quart de la pena, cosa que afegida al tercer grau fa que disposin de 48 permisos a l'any que se'ls poden distribuir com vulguin. I en mig de la cursa electoral, és més que probable que facin servir aquesta opció.

Els presos entren en campanya

El nou tercer grau coincideix amb l'inici de la campanya electoral que engega avui a la mitjanit. Tots els presos entraran en campanya. I no serà la primera vegada. Ja ho van fer el 2017 quan es van convocar les eleccions després del 155. 

La diferència, però, és que no estaven condemnats, per tant no estaven inhabilitats, i tots menys Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estaven en llibertat provisional. Els van deixar lliures, de fet, la mateixa tarda que començava la campanya electoral i algun d'ells va irrompre en el míting que obria la cursa electoral del seu partit. Carles Mundó, per exemple, va arribar directe de Madrid al míting amb Marta Rovira.

Forcadell Rovira Badalona eleccions 21-D - ACN

Ara la situació ha canviat. Ja estan condemnats, per tant, tenen una inhabilitació que no els permet concórrer a les eleccions. Però això no els priva de participar en actes i demanar el vot. 

En el cas de Junqueras i Forn, serà el primer cop que puguin participar en una campanya com a processats. En la darrera eren a la presó, però el tercer grau els permet, afegit al fet que han complert la quarta part de la condemna, tenir 48 permisos a l'any. I se'ls poden distribuir com vulguin. Junqueras ja ha dit que en destinarà bona part a fer la campanya. I la seva primera aparició serà aquest divendres mateix, en el míting que ERC té previst fer a Badalona.

ERC jugarà fort amb Junqueras, però també farà sortir al terreny de joc Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa. El calendari està pendent dels permisos que s'autoritzin des de les presons.

Junts per Catalunya també tindrà Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull a la campanya. Els quatre presos sortiran per participar en els actes centrals.

 

Els criteris per adjudicar el tercer grau

Totes les resolucions són el resultat d’una anàlisi individualitzada. No obstant això, en el conjunt dels casos, les resolucions tenen en compte que, des de l’anterior proposta de tercer grau, han complert mig any més de pena. Amb aquests sis mesos, tots se situen a l’entorn dels tres anys interns als centres penitenciaris i, a més, han complert o compliran la quarta part de la pena en els propers 14 dies. El Servei de Classificació considera que es tracta d’un temps suficient per a la confirmació d’una evolució positiva, d’acord amb l’article 104.3 del Reglament penitenciari (RP). En aquest sentit, subratlla que tots han tingut accés al règim de vida en 100.2 i en tercer grau, sense incidents, amb ple compromís amb la tasca encomanada i amb una valoració positiva, tant per al procés de reinserció sociolaboral com per al manteniment del vincle familiar.

El Servei de Classificació també recorda que el tercer grau és una forma de compliment prevista per l’article 102.4 del RP, que en cap cas suposa cap buidatge de cap sentència. En relació amb això, afegeix que l’article 72.4 de la llei orgànica general penitenciària (LOGP) impedeix que els serveis penitenciaris mantinguin cap intern en un grau inferior quan, per l’evolució del seu tractament, sigui mereixedor d’una progressió. Les resolucions també recullen els articles 72.4 i 59.1 de la LOGP i l’article 25.2 de la Constitució espanyola (CE), que alerten del perill que els tractaments restrictius atemptin contra la finalitat rehabilitadora i de reinserció social de les condemnes penals. 

El Servei de Classificació coincideix a destacar la participació en activitats de raonament, judici crític i resolució de conflictes; la màxima col·laboració, tant amb la resta d’interns com amb els professionals dels equipaments penitenciaris; així com l’absència d’incompliments judicials i d’expedients disciplinaris. Les resolucions també tenen en compte que, en tots els casos, existeix una xarxa social i familiar favorable per a la rehabilitació, junt amb un pronòstic de baix risc de reincidència. 

És per tot això que, "amb l’objectiu d’afavorir i consolidar l’itinerari de reinserció sociolaboral en l’àmbit privat, el Servei de Classificació resol donar continuïtat als seus programes de tractament amb un règim de major autonomia" diu el comunicat del Departament de Justícia.

Des que les juntes de tractament van formular les respectives propostes, l’equip del Servei de Classificació disposava d’un màxim de dos mesos per estudiar-les, amb el propòsit de garantir la coherència dels criteris del conjunt dels centres penitenciaris.